Ο Χορός (TANZ) της Φλορεντίνας Χόλτσινγκερ εστιάζει στην κληρονομιά του κλασικού χορού

08/09/2021
από

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 παρουσιάζεται η performance της Florentina Holzinger ”TANZ” / «ΧΟΡΟΣ» στην Πειραιώς 260 στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Πώς μπορεί η λατρεία της ομορφιάς, συνυφασμένη με την παράδοση του χορού, να συμφιλιωθεί με τη σκληρότητα που επιφυλάσσει αυτή η τέχνη στα γυναικεία σώματα; Τρίτο μέρος μιας τριλογίας με αντικείμενο τη θεαματοποίηση του σώματος και την πειθάρχησή του, το «ΧΟΡΟΣ» (TANZ) της Αυστριακής Φλορεντίνας Χόλτσινγκερ εστιάζει στην κληρονομιά του κλασικού χορού.

Μια ομάδα ερμηνευτριών ηλικίας είκοσι έως ογδόντα ετών, η καθεμιά με διαφορετική πορεία στον χορό, συντονίζεται υπό τις οδηγίες της Μπεατρίς Κόρντουα, της πρώτης γυναίκας που χόρεψε γυμνή στην Ιεροτελεστία της άνοιξης του Στραβίνσκι, το 1972. Οι ερμηνεύτριες υποβάλλονται όλες μαζί σε επίπονη άσκηση, σ’ ένα μπαλέτο δράσης (ballet d’action), με στόχο να σκληραγωγηθούν σωματικά και πνευματικά.

Στην πορεία αναπτύσσουν υπερφυσικές ικανότητες, όπως π.χ. την ικανότητα να πετούν. Μέσα σε ένα οπερατικό σκηνικό, το λυσσαλέο κυνήγι της χορευτικής τελειότητας, σαν αντίδοτο στο εφήμερο του κόσμου μας, ζωντανεύει μέσα από βίαιες, παρωδιακές εικόνες.

Το μπαλέτο, η κωμωδία και η πορνογραφία εναλλάσσονται, το ιερό μεταμορφώνεται σε βέβηλο και αντιστρόφως, καθώς ένας παραγωγός πορνογραφικών ταινιών κινηματογραφεί την περφόρμανς, καθώς εκτυλίσσεται.

''TANZ'' / «ΧΟΡΟΣ»
©Nada Zgank

*Το έργο περιλαμβάνει εμφανίσεις γυμνού και σκηνές αυτοτραυματισμού. Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών.

Πληροφορίες 

9 – 10 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00/ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260: Πειραιώς 260, εισιτήρια 




Δες και αυτό!