Το 42% των τρανς ενηλίκων έχει κάνει -τουλάχιστον- μία σοβαρή απόπειρα αυτοκτονίας

25/08/2021
από
τρανς, έρευνα, αυτοκτονία
Φωτογραφία με μια τρανς γυναίκα με έναν εσπρέσο που στέκεται σε ένα μπαρ και στοχάζεται. (Zackary Drucker/The Gender Spectrum Collection)

Τα τρανς ενήλικα άτομα είναι πέντε φορές πιο πιθανό που έχουν κάνει τουλάχιστον μία απόπειρα αυτοκτονίας, σε σχέση με τα cis ενήλικα άτομα, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το 42% των τρανς ενηλίκων έχει κάνει τουλάχιστον μία σοβαρή απόπειρα αυτοκτονίας στη ζωή τους, σε σύγκριση με το 8% των cis, ετεροφυλόφιλων, (cis-het) ενηλίκων. Το 24 % των τρανς ενηλίκων έχουν κάνει πολλαπλές σοβαρές προσπάθειες να αυτοκτονήσει, σε σύγκριση με το 1% των cis-het ενήλικων που είχαν υποβληθεί σε έρευνα.

τρανς, έρευνα, αυτοκτονία
Φωτογραφία με μια τρανς γυναίκα με έναν εσπρέσο που στέκεται σε ένα μπαρ και στοχάζεται. (Zackary Drucker/The Gender Spectrum Collection)

Τα τρανς ενήλικα άτομα είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να έχουν αυτοτραυματιστεί -το 49 % των τρανς ενηλίκων έχει αυτοτραυματιστεί περισσότερες από μία φορές, σε σύγκριση με το 5% των cis-het ενήλικων που συμμετείχαν στην έρευνα. Διπλάσιος είναι ο αριθμός των τρανς ενηλίκων (8%) που έχουν αυτοτραυματιστεί μία φορά, σε σύγκριση με τους cis-het ενήλικες (4%).

Και όταν πρόκειται για σκέψεις αυτοκτονίας, το 66% των τρανς ενηλίκων ατόμων έχει σκεφτεί περισσότερες από μία φορές στη ζωής τους να αυτοκτονήσει περισσότερες, σε σύγκριση με το 16% των cis-het ενήλικων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι ανισότητες στην υγεία και τα εμπόδια στη φροντίδα των τρανς κοινοτήτων περιγράφονται σε μια νέα έκθεση του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, ενός φιλελεύθερου think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, DC.

Οι αυξημένοι κίνδυνοι αυτοκτονίας για τρανς ενήλικα άτομα προέρχονται από κοινωνικούς παράγοντες, όπως η απόρριψη της οικογένειας, οι θεσμικές διακρίσεις, η ζωή σε κατάσταση φτώχειας, η ανασφάλεια στο σπίτι, η ποινικοποίηση και η έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο. Αυτά τα θέματα επηρεάζουν δυσανάλογα τις τρανς κοινότητες, ιδιαίτερα τα τρανς μαύρα και μελαμψά άτομα.

Η έκθεση βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα για να δείξει ότι οι διακρίσεις, το στίγμα και η βία επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική και ψυχική υγεία των τρανς ενηλίκων ατόμων, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις υγείας και είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ιό του HIV, τη χρήση ουσιών, τις ψυχικές ασθένειες, και σεξουαλική και σωματική βία.

Οι τρανς ενήλικες, γυναίκες και άνδρες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τα cis-het ενήλικα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και αναφέρουν ότι έχουν κακή ψυχική υγεία για διπλάσιες ημέρες. Οι τρανς ενήλικες, γυναίκες και άνδρες, είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν βρεθεί σε θέση όπου οι άλλοι άνθρωποι να τις/τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι ηλίθιες/οι, ανέντιμες/οι ή τρομακτικές/οί.

Επιπλέον, οι τρανς ενήλικες, γυναίκες και άνδρες, όχι μόνο είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν φτωχότερη υγεία, αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις και ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει αυτά τα ζητήματα, ειδικά για τα μαύρα και μελαμψά τρανς άτομα, καταλήγει η έκθεση.


Η αυτοκτονία είναι αποτρέψιμη.

  • Γραμμή 1018 (24ωρη) για την αυτοκτονικότητα
  • ΛΟΑΤΚΙ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι εκτός λειτουργίας. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις για την επαναλειτουργία της εδώ)
  • Γραμμή 10306 για τον κορονοϊό
  • Γραμμή 1135 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (24ωρη)
  • Γραμμή 1595 για ζητήματα αστεγίας
  • Γραμμή 15900 (24ωρη) για την έμφυλη βία



Δες και αυτό!