Έρευνα: Οι γκέι και bi άνδρες αμείβονται λιγότερο από τους στρέιτ

30/07/2021
από
γκέι και bi άνδρες, εργασία, εισοδηματική ανισότητα

Οι γκέι και bi άνδρες αμείβονται λιγότερο από τους στρέιτ συνομήλικούς τους, διαπίστωσε μια νέα μελέτη, επιβεβαιώνοντας αυτό που γνωρίζαμε εδώ και χρόνια.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin συνδύασε 24 μελέτες που καταγράφουν τους μισθούς ανθρώπων στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, και την Αυστραλία μεταξύ του 2012 και του 2020.

Τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή (30 Ιουλίου) στο Journal of Population Economics, διαπίστωσαν ότι οι γκέι άνδρες κερδίζουν κατά μέσο όρο 6,8% λιγότερα χρήματα, από τους στρέιτ άνδρες, και στις τρεις ηπείρους.

Οι λεσβίες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να κερδίζουν περισσότερα από τις στρέιτ γυναίκες – κατά 7,1 % για την ακρίβεια. Μια διαφορά, που η ερευνητική ομάδα απέδωσε στα στερεότυπα των εργοδοτριών/τών, που θεωρούν τις λεσβίες που πιο «αρρενωπές».

Ωστόσο, οι μισθολογικές διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες για τους bi άνδρες, οι οποίοι αμείβονται κατά 10,3% λιγότερο από ό,τι οι στρέιτ άνδρες. Για τις bi γυναίκες, η διαφορά είναι στο 5,1%.

Οι ειδικοί ανησυχούν για τα ευρήματα

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία αυτών των εισοδηματικών ανισοτήτων, η ερευνητική ομάδα βλέπει τις προκαταλήψεις στον χώρο εργασίας ως μία εξήγηση. Αναφέρθηκε, επίσης, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που χρειάζεται να φροντίζουν για το κλείσιμο του κουήρ μισθολογικού χάσματος, όταν συντάσσουν νομοθεσίες κατά των διακρίσεων.

«Η εισοδηματική ανισότητα στις αποδοχές των γκέι και bi ανδρών και γυναικών έναντι των πολιτικών κατά των διακρίσεων αποτελεί αιτία ανησυχίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Nick Drydakis.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές της νομοθεσίας και του χώρου εργασίας πρέπει να εγγυώνται ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν την ίδια αμοιβή, και δεν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή προκατάληψης στον χώρο εργασίας, απλά λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, ή της ταυτότητας φύλου τους.»

«Οι πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την ποικιλομορφία ενθαρρύνοντας τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας ή προαγωγές και παρέχοντας υποστήριξη σε ΛΟΑΤΙΚ+ υπαλλήλους, για να εκφράσουν ανησυχίες και να λάβουν δίκαιη μεταχείριση.» 

«Η στάση κατά των διακρίσεων, ο εορτασμός, και η υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ πολυμορφίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος των πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού.»

Ο Drydakis είπε ακόμη ότι οι λεσβίες εργαζόμενες που κερδίζουν περισσότερα είναι, στην πραγματικότητα, κάτι σαν δίκοπο μαχαίρι, αποτελώντας το αποτέλεσμα τόσο μιας σεξιστικής όσο και λεσβιοφοβικής στάσης.

«Επιχειρήματα που επικεντρώνονται στις αποδοχές των λεσβιών γυναικών σε σχέση με αρρενωπά χαρακτηριστικά, τα οποία χαρακτηρίζουν στερεοτυπικά τις λεσβίες, που επιδεικνύουν ηγεσία, χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των εμπειριών τους», είπε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι λεσβίες γυναίκες κατά μέσο όρο είναι λιγότερο πιθανό να νυμφευθούν και να αποκτήσουν παιδιά από ό,τι οι ομόλογές τους. Αυτό τροφοδοτεί μια άποψη, είπε, ότι «οι λεσβίες μπορούν να επενδύσουν περισσότερο σε μια καριέρα στον χώρο εργασίας.»

Παρ’ όλα αυτά, η εισοδηματική ανισότητα αφήνει πολλά κουήρ εργαζόμενα άτομα με λιγότερες αμοιβές για να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, αγγίζοντας υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, αστεγίας, και διακρίσεων στον χώρο εργασίας.

Αντίθετα με τα στερεότυπα των ευκατάστατων γκέι ανδρών, η μελέτη διαπίστωσε ότι είναι πιο πιθανό οι γκέι άνδρες να λαμβάνουν υπηρεσίες κάποιας μορφής κρατικού προγραμμάτος πρόνοιας, όπως η εισοδηματική στήριξη, η στέγαση και ο δημοτικός φόρος.

Για τους bi άνδρες και τις bi γυναίκες, οι εισοδηματικές διαφορές είναι ακόμη πιο έντονες. Οι bi άνδρες είναι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πιο πιθανό να βιώσουν φτώχεια, σε σχέση με τους στρέιτ άνδρες – ο ίδιος αριθμός φτάνει στις τρεις μονάδες για τις bi γυναίκες.




Δες και αυτό!