Για δεύτερη χρονιά έρχεται το Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ! Ραντεβού 18-19 Νοεμβρίου στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, για να απολαύσουμε μαζί συζητήσεις, stand-up comedy, πάρτι, workshops, και φυσικά το πρώτο λεσβιακό* catwalk της Αθήνας. Βρείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

«Φέτος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρούμε έναν χώρο δημόσιο, ασφαλή και κυρίως οικονομικά βιώσιμο για να φιλοξενήσει το Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ. Συναντήσαμε ατέρμονες δυσκολίες στην εύρεση διαθέσιμου χώρου που να είναι και σε οικονομικά προσιτή τιμή. Οι λόγοι για αυτό είναι λίγο έως πολύ γνωστοί: αστικός εξευγενισμός σε όλο το κέντρο της πόλης, άκρατη τουριστικοποίηση και ανάπτυξη μιας κουλτούρας συμπεριληπτικής ομοιομορφίας με νεοφιλελεύθερο πρόσημο που παραγνωρίζει την σημασία της ύπαρξης χώρων όπου κουήρ λεσβιακές* φεμινιστικές ζωές και δράσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Μέσα στο γενικευμένο κλίμα κοινωνικού εκφασισμού και συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, η έννοια του δημοσίου χώρου δέχεται και αυτή πολλαπλά χτυπήματα. Η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των ασφαλών δημόσιων χώρων έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις ανησυχίες μας για μια πόλη όλο και πιο αποξενωτική και αφιλόξενη για λεσβίες*, γυναίκες*, τρανς άτομα, άτομα που αποκλίνουν από την έμφυλη νόρμα, ανάπηρα άτομα, μεταναστά και κάθε είδους μειονοτική ομάδα. Μετά από μια δύσκολη χρονιά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, έχουμε ανάγκη να συναντηθούμε σε ένα χώρο που θα μπορούμε να είμαστε “εμείς”.

Παρά τις δυσκολίες και τα λίγα ψυχικά αποθέματα (ή μάλλον ακριβώς εξαιτίας αυτών) θα συναντηθούμε και πάλι φέτος για να συζητήσουμε διάφορα πολιτικά/κοινωνικά θέματα από λεσβιακή* φεμινιστική μάτια, να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες, να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεγγύης, και πάνω από όλα να περάσουμε όμορφα σε ένα διήμερο πάρα πολύ λεσβιακό* και φεμινιστικό! Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την οικονομική και συναισθηματική σας στήριξη. Είναι πολύτιμη!».

Λεσβιακό Φεμινιστικό

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Σάββατο 18/ 11

 • 14.00-16.00

Δημογραφικό “πρόβλημα”, σεξουαλική πολιτειότητα και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Δήμητρα Τζανάκη, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, Μπέσυ Πολυκάρπου. Συντονίζει η Ανδρομάχη Κουτσουλέντη (από την ομάδα Dissensus Gender)

 • 17.00-19.00

Λεσβίες*, τρανς γυναίκες και μη δυαδικά υποκείμενα στο καλλιτεχνικό χώρο. Αορατότητες και αποκλεισμοί.

Kassandra El Najjar, Χριστίνα Βούλγαρη, Μαριλένα Ορφανού, Ειρήνη Γαντερί

19.00-22.00

 • 19.00-20.00: Photoshooting
 • 20.00-22.00: Speed-dating, με την υποστήριξη του Queer Space
 • 19.00-22.00: Πάρτι με τις Disco Lesbiana

Κυριακή 19/11

 • 15.00-17.00

Διαγενεαλογικό κους-κους με το Μυρτώ Τσιλ, τη Σοφία Ντόνα και την Τζέλη Χατζηδημητρίου γύρω από την ταινία της Τζέλης Χατζηδημητρίου «Λεσβία»

 • 17.00-17.30

Γυναίκα. Τρανς. Λεσβία.

Εισήγηση/Περφόρμανς από την Εκάτη Διακουμάκου.

 • 18.00-19.00

SNAP – Athens Queer Comedy Club / Stand up comedy

 • 19.00-20.00

1st Athens Lesbian* Catwalk.

 • 20.00-21.00

Live με τις Concardes

21.00- 22.00

 • Προβολή της ταινίας «Narcissism» (Toni Karat, 2022).

Την ταινία προλογίζουν τα Νιόνια Φιλμς.

Στον χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με επιλεγμένους τίτλους και εκδόσεις. Το βιβλιοπωλείο επιμελούνται η Ντιάνα Μάνεση και η Γιώτα Τεμπρίδου.

* Οι όροι «λεσβία» και «γυναίκα» χρησιμοποιούνται συμπεριληπτικά και αναφέρονται σε όποιο άτομο ταυτίζεται με αυτές τις εμπειρίες βιωματικά ανεξαρτήτως ταυτότητας και έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

** Το φεστιβάλ είναι safe space για όλες και όλα μας οπότε κάνουμε ΣΑΦΕΣ ότι ομο/αμφί/ τρανσφοβικές συμπεριφορές καθώς επίσης και ρατσιστικά, σεξιστικά, μισαναπηρικά και χοντροφοβικά σχόλια και συμπεριφορές δεν είναι οκ. Αν συμβεί οτιδήποτε από τα παραπάνω θα σας ζητήσουμε να αποχωρήσετε άμεσα.

Μπορείτε να ενισχύσετε οικονομικά το φεστιβάλ εδώ.