Ένα παιδικό μουσείο αναγκάστηκε να ακυρώσει το εργαστήρι ανάγνωσης «Drag Queen Story Hour», μετά από μπαράζ απειλών.

Μία ιδιωτική εκδήλωση στο Παιδικό Μουσείο του Λίνκολν σε συνεργασία με το OutNebraska είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί, μετά το κλείσιμο του μουσείου το Σάββατο (24 Ιουλίου), με περίπου 50 άτομα που είχαν δηλώσει συμμετοχή.

Όμως, μέσα σε λίγες μέρες από την ανακοίνωση των σχεδίων τους, οι διοργανωτές αντιμετώπισαν μια σειρά βίαιων απειλών στο διαδίκτυο, αναγκάζοντάς τους να ακυρώσουν την εκδήλωση, αφού συζήτησαν θέματα ασφάλειας με την αστυνομική διεύθυνση του Λίνκολν.

«Τις τελευταίες ημέρες το Παιδικό Μουσείο του Λίνκολν και η διοργανώτρια εκδηλώσεων OutNebraska δεχθήκαμε αμφότερες έναν τεράστιο αριθμό απειλών βίας κατά των οργανώσεών μας, πολλές από τις οποίες έφτασαν μέχρι και σε απειλές θανάτου», ανέφερε το μουσείο στο Instagram.

«Το Παιδικό Μουσείο του Λίνκολν είναι μια εγκατάσταση ίσων ευκαιριών και υποστηρίζει την ένταξη. Η ακύρωση αυτής της εκδήλωσης και το να μην έχουμε τα παιδιά στο κτίριό μας να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν, και να μάθουν μέσα από τη δύναμη του παιχνιδιού σπαράζει την καρδιά μας, αλλά η ασφάλεια όλων των επισκεπτριών/πτών μας, του προσωπικού μας, των εκθεμάτων μας, και του κτιρίου μας, είναι και θα είναι πάντα προτεραιότητά μας.»

Τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις με drag queens σε βιβλιοθήκες και σχολεία κερδίζουν δημοτικότητα, ως ένας διασκεδαστικός και εκπαιδευτικός τρόπος, για να γιορταστεί η διαφορετικότητα, δίνοντας στα παιδιά έναν χώρο να βλέπουν ανθρώπους που αψηφούν τους περιορισμούς του φύλου.

Το «Drag Queen Story Hour» είναι ένα εθνικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Στη Νεμπράσκα διοργανωτής είναι ο drag performer, Waylon Werner-Bassen, και έχει ξεκινήσει δράσεις εδώ και τέσσερα χρόνια. Η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, που ακυρώθηκε, αφορούσε στον εορτασμό των ΛΟΑΤ+ οικογενειών με σκοπό να προσφερθεί στα παιδιά ένας χώρος για να διαβάσουν βιβλία, που αντικατοπτρίζουν τις ιστορίες τους, εξήγησε στο Lincoln Journal Star.

«Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι η Νεμπράσκα ήταν ένας ασφαλής χώρος για ΛΟΑΤΚ οικογένειες», πρόσθεσε.

Ο αστυνομικός του Λίνκολν, Luke Bonkiewicz, επιβεβαίωσε στο AP ότι η αστυνομία διερευνά τις απειλές. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχόλια, αλλά είπε ότι προκάλεσαν ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία των πιθανών παρευρισκομένων.

«Μερικές από τις απειλές και τα πράγματα ήταν αρκετά έγκυρα», είπε ο Werner-Bassen, «οπότε ήταν καλύτερα να είμαστε ασφαλείς και να μην το κάνουμε.»

Τα δυσάρεστα νέα για το «Drag Queen Story Hour» ώθησαν τη δήμαρχο του Λίνκολν, Leirion Gaylor Baird, να εκδώσει γραπτή δήλωση την Τρίτη το πρωί (27 Ιουλίου) καταδικάζοντας τις «τοξικές» απειλές.

«Το να παίζεις πολιτική με τη ζωή των ανθρώπων δεν είναι ποτέ αποδεκτό», έγραψε. «Οι τοξικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με μια ιδιωτική εκδήλωση στο Παιδικό Μουσείο του Λίνκολν εξαπέλυαν απειλές, και τροφοδότησαν μίσος και φόβο. Όλες οι απειλές διερευνώνται από το Αστυνομικό Τμήμα του Λίνκολν και, για τα ΛΟΑΤΚ φιλικά και γειτονικά μας πρόσωπα, να ξέρετε ότι είστε αγαπητά και ευπρόσδεκτα στην πόλη μας.»