Μια από τις συχνότερες παθήσεις του καλοκαιριού είναι η ουρολοίμωξη, η λοίμωξη δηλαδή του ουροποιητικού συστήματος που προκαλείται από μικρόβια με κύρια συμπτώματα το έντονο τσούξιμο, την συχνουρία και την δυσφορία κατά την ούρηση, κάποιες φορές την εμφάνιση αίματος στα ούρα και σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί πυρετός.

Οι περισσότερες λοιμώξεις αφορούν την ουροδόχο κύστη και ονομάζονται κυστίτιδες, ενώ σε πυελονεφρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί μια λοίμωξη που θα φτάσει στα νεφρά, προκαλώντας σοβαρότερες βλάβες.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο σύμπτωμα να απευθυνθείς το συντομότερο δυνατό σε κάποιον γιατρό με την ειδικότητα του ουρολόγου προκειμένου να σε κατευθύνει. Αρχικά θα χρειαστεί να προχωρήσεις σε κάποια γενική ούρων και καλλιέργεια και εφόσον εντοπιστεί μικρόβιο και αντιβιόγραμμα, ενώ ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιο υπερηχογράφημα.

Στη συνέχεια ανάλογα με τα αποτελέσματα θα οριστεί η αντίστοιχη θεραπεία από τον θεράποντα ιατρό και θα καθοριστεί η λήψη ή όχι αντιβίωσης.

Γιατί όμως είναι πιο συχνό το φαινόμενο της ουρολοίμωξης τους θερινούς μήνες;

Η ουρολοίμωξη συνήθως οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου μαζί με την υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που τελικά συντελούν στην δημιουργία της.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκαλείται συχνότερα εφίδρωση, αποβάλλοντας από τον οργανισμό μεγάλη ποσότητα υγρών με αποτέλεσμα την αφυδάτωση του οργανισμού. Η έλλειψη κατανάλωσης αρκετών υγρών μπορεί να αποτελέσει επομένως βασική αιτία πρόκλησης της ουρολοίμωξης.

Επιπλέον, η άμμος που πολύ συχνά ερχόμαστε σε επαφή έχει πολλά βακτήρια καθώς και οι πισίνες που επισκεπτόμαστε ενώ μια πολύ κακή συνήθεια που τείνουμε να ακολουθούμε είναι, βγαίνοντας από την θάλασσα ή την πισίνα να μένουμε μεγάλο χρονικό διάστημα με το βρεγμένο μαγιό πάνω μας, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη μικροβίων.
Πολλές φορές στις διακοπές μπορεί να επισκεφτούμε κάποια κοινόχρηστη τουαλέτα που δεν είναι τόσο καθαρή ή επειδή δεν θέλουμε να πάμε σε εξωτερική τουαλέτα να κρατηθούμε για αρκετή ώρα, επιβαρύνοντας το ουροποιητικό σύστημα μας.

Τα μέτρα που βοηθούν για προκειμένου να «προλάβεις» μια ουρολοίμωξη είναι η καλή προσωπική υγιεινή με τακτικό πλύσιμο και χρήση βαμβακερών εσωρούχων, η χρήση του προφυλακτικού κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης καθώς και η συχνή ούρηση.
Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται να αυξάνουμε την κατανάλωση των υγρών, να αλλάζουμε το μαγιό εγκαίρως, αποφεύγοντας να έρθουμε σε άμεση επαφή με την άμμο και αν είναι δυνατόν να μην βουτάμε σε βρώμικες παραλίες η πισίνες.


Για περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά άρθρα υγείας επισκέψου το doctoranytime.gr