Γεωργία: Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης μετά τον θάνατο οπερατέρ σε αντι-Pride διαδήλωση

26/07/2021
από
Γεωργία, Τιφλίδα

Συλλήψεις στη Γεωργία μετά το θάνατο του οπερατέρ Alexander Lashkarava σε αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ διαδήλωση, ενάντια στην πορεία υπερηφάνειας στην πρωτεύουσα της Τιφλίδας στις αρχές του μήνα.

Ο θάνατος του Alexander Lashkarava προκάλεσε διαμαρτυρίες, ζητώντας από κυβερνητικούς αξιωματούχους να παραιτηθούν.

Ο 37χρονος Lashkarava εργάστηκε για τον ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό Pirveli και κάλυπτε τη διαμαρτυρία στις 5 Ιουλίου, όταν δέχθηκε επίθεση, μαζί με άλλους δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Η επίθεση, μάλιστα, ήταν τόσο μαζική και έντονη, που το Pride αναγκαστικά ακυρώθηκε. 

Υπέφερε από τραυματισμούς στο πρόσωπο κατά την επίθεση και βρέθηκε νεκρός στις 11 Ιουλίου. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με δημοσιογράφους να τον αποτίσουν φόρο τιμής.

“Ένα μεγάλο χτύπημα στην ελευθερία του Τύπου στη Γεωργία”

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε ότι έχουν συνελήφθη δύο άτομα σε σχέση με το θάνατο του Lashkarava και τη βία που ξέσπασε, όταν ακροδεξιοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία των διοργανωτών του ΛΟΑΤΚΙ+ Pride στην Τιφλίδα.

Το υπουργείο δήλωσε στον ιστότοπό του την Παρασκευή (23 Ιουλίου) ότι ένας 34χρονος άνδρας συνελήφθη για λεκτική και σωματική κακοποίηση δημοσιογράφου και παρεμπόδιση του έργου του.

Το υπουργείο ανακοίνωσε, επίσης, ότι μετά τα βίαια περιστατικά, συνελήφθησαν άλλα είκοσι οκτώ άτομα –είκοσι τέσσερα για απειλή και βία σε βάρος δημοσιογράφων, τρία για επιδρομή στα γραφεία του Pride της Τιμπλίδας Υπερηφάνειας, και ένα άτομο για βία σε βάρος πολίτη.

Πρόσθεσε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Jeanne Cavelier, επικεφαλής του γραφείου Reporters Without Borders (RSF) της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας δήλωσε:

«Η Πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, χαρακτήρισε τον θάνατο του Lashkarava ως «τραγωδία» και έκανε έκκληση σε έρευνα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατό του.

Ο θάνατος του Lashkarava οδήγησε, επίσης, σε διαμαρτυρίες που καλούσαν τη Zourabichvili και τον πρωθυπουργό της χώρας, Irakli Garibashvili, να παραιτηθούν, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της συνέντευξης τύπου τους.




Δες και αυτό!