NASA: Μετονομασία τηλεσκοπίου που πήρε το όνομά του από ομοφοβικό διοικητή

26/07/2021
από
James Webb, τηλεσκόπιο, μετονομασία

Η NASA ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα σχετικά με το αν θα πρέπει να μετονομάσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, μιας και ο συγκεκριμένος αξιωματούχος συμμετείχε σε μια «εκκαθάριση» των ΛΟΑΤ+ ενώ ήταν στη διοίκηση της NASA.

Όταν ξεκινήσει αργότερα φέτος, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, θα είναι το μεγαλύτερο, πιο ισχυρό, και πολύπλοκο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, αλλά το όνομά του από έναν αντι-ΛΟΑΤ+ διαχειριστή προκάλεσε οργή.

Ο James Webb διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA από το 1961 μέχρι το 1968, ενώ είχε κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα Απόλλων.

James Webb, τηλεσκόπιο
Αφού ολοκλήρωσε τις κρυογονικές δοκιμές το 2017, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb βρίσκεται μέσα στο διαστημικό κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον. Πηγή: Chris Gunn, NASA

Νωρίτερα φέτος, τέσσερις αστρονόμοι ξεκίνησαν μια αναφορά για να μετονομαστεί το τηλεσκόπιο, λόγω της φερόμενης συμμετοχής του Webb σε μια αντι-ΛΟΑΤ+ διοίκηση, γράφοντας στο Scientific American, ότι η NASA πρέπει να προβληματιστεί για μια κληρονομιά που είναι «στην καλύτερη περίπτωση περίπλοκη και, στη χειρότερη, συνένοχη.»

Η αναφορά συγκέντρωσε 1.250 υπογραφές και τώρα ο ενεργός επικεφαλής ιστορικός της NASA, Brian Odom, ερευνά τα στοιχεία εναντίον του Webb, χρησιμοποιώντας αρχειακά έγγραφα. Ο Odom είπε ότι η πανδημία COVID-19 εμπόδισε την έρευνα και η NASA δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί απόφαση.

Ποιος ήταν ο διαχειριστής της NASA James Webb;

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 στις ΗΠΑ, η ιδέα ότι στην ομοσπονδιακή διοίκηση είχαν «διεισδύσει» ομοφυλόφιλοι, γνωστές ιδέες ως «Lavender Scare», είχε ως αποτέλεσμα την ευρεία απόλυση ΛΟΑΤ+ ατόμων από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όταν ο James Webb έγινε διαχειριστής της NASA το 1961, έγινε υπεύθυνος για την εφαρμογή της «εκκαθάρισης» των ΛΟΑΤ+ υπαλλήλων.

Οι αστρονόμοι που ζητούν τη μετονομασία του διαστημικού τηλεσκοπίου του James Webb έγραψαν στο Scientific American:

«Ως άτομο σε διοικητική θέση, ο Webb ήταν τελικά υπεύθυνος για τις πολιτικές που τέθηκαν υπό την ηγεσία του, συμπεριλαμβανομένων των ομοφοβικών πολιτικών που ίσχυαν όταν αργότερα έγινε Διαχειριστής της NASA.»

Οι αστρονόμοι ισχυρίστηκαν ότι ο Webb αναφέρεται συγκεκριμένα σε εμπιστευτικά υπομνήματα σχετικά με το «πρόβλημα των ομοφυλοφίλων και των διεστραμμένων του σεξ», υποδεικνύοντας ότι εργαζόταν ως «διευκολυντής των ομοφοβικών συζητήσεων της πολιτικής με μέλη της Γερουσίας.»

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εάν ο Webb ήταν συνένοχος, τότε ήταν και όλοι εκείνοι που εργάζονταν εκείνη τη στιγμή», πρόσθεσαν.

«Συμφωνούμε. Ευτυχώς, η NASA δεν εκτοξεύει ένα τηλεσκόπιο που πήρε το όνομά του από μια ολόκληρη διοίκηση, και μεμονωμένα τα μέλη της θα ήταν φτωχές επιλογές για να τιμηθούν, για ορισμένους από τους ίδιους λόγους που είναι ο Webb.» 




Δες και αυτό!