Γκάνα: Αντί-ΛΟΑΤ+ νομοσχέδιο θέτει εκτός νόμου μέχρι και τα intersex και asexual άτομα

24/07/2021
από

Ένα νομοσχέδιο, που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο της Γκάνας, προτείνει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών για του ΛΟΑΤ+, καθώς και ομάδες που υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους, εκφράζουν συμπάθεια ή προσφέρουν κοινωνική ή ιατρική υποστήριξη.

Η υποστήριξη των intersex ατόμων θα τιμωρείται επίσης, με την κυβερνηση να αποφασίζει υποχρεωτικές χειρουργικές επεμβάσεις για τα άτομα αυτά.

Ένα αντίγραφο του νομοσχεδίου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και επιβεβαιώθηκε ως αυθεντικό, προκαλώντας την οργή και τον αυξανόμενο φόβο μεταξύ των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο θα ήταν το πρώτο βήμα για την ποινικοποίηση των σεξουαλικών μειονοτήτων και των υποστηρικτών τους, μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την αποικιοκρατία.

Ένα κύμα καταστολής εναντίον των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων έχει ξεκινήσει στη χώρα της Δυτικής Αφρικής από τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο, ένας κοινοτικός χώρος που υποστήριζε τις σεξουαλικές μειονότητες αναγκάστηκε να κλείσει εν μέσω αντίδρασης πολιτικών, πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων και των μέσων ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, ο Sam Nartey George, βουλευτής που χαρακτήρισε τα δικαιώματα των γκέι ως «διαστροφή» και οδήγησε την ομάδα που συνέταξε το νομοσχέδιο, απέρριψε την διαδικτυακή καταδίκη του νομοσχεδίου.

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι μια σεξουαλική προτίμηση», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Twitter. «Θα περάσουμε αυτό το νομοσχέδιο».

Ξένοι διπλωμάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το νομοσχέδιο στην κυβέρνηση της Γκάνας.

Το Κοινοβούλιο δεν έχει ορίσει ακόμη επιτροπή για την αναθεώρηση του νομοσχεδίου, το οποίο πιθανότατα θα υποστεί διάφορες τροποποιήσεις προτού εγκριθεί.

Η Nana Ama Agyemang Asante, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια στην Άκρα, δήλωσε ότι «εξεπλάγην από το περιεχόμενο, την αγένεια της γλώσσας και τη σκληρότητα πίσω από την πρόθεση» του νομοσχεδίου. «Έχω περάσει όλο το χρόνο μου ως δημοσιογράφος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, οπότε δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο όπου θέλουν να ποινικοποιήσουν τα πάντα και όλους, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης συμμάχων, intersex and asexual ατόμων».




Δες και αυτό!