Η 20ή Νοεμβρίου, γνωστή ως Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, τιμά τη μνήμη των τρανς ατόμων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της βίας και της τρανσφοβίας. Η ημέρα ξεκίνησε το 1999 από την τρανς ακτιβίστρια Gwendolyn Ann Smith στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως φόρος τιμής στη Rita Hester, μια τρανς γυναίκα που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ. Σήμερα, η ημέρα αυτή έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο για την ανάγκη ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και δράσης.
Τα τρανς άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά βίας, διακρίσεων και περιθωριοποίησης. Ένας σημαντικός αριθμός τρανς ατόμων αποκλείεται από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα την οικονομική ανασφάλεια. Επιπλέον, τρανς άτομα που ανήκουν σε πολλαπλές μειονότητες, όπως φυλετικές ή εθνοτικές, βιώνουν ακόμη πιο έντονη περιθωριοποίηση.
Η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική φροντίδα, είναι συχνά περιορισμένη, με πολλά τρανς άτομα να αντιμετωπίζουν άρνηση φροντίδας λόγω της ταυτότητάς τους. Η έλλειψη νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου επιβαρύνει την καθημερινότητά τους, εμποδίζοντας την πλήρη συμμετοχή τους σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής. Αυτές οι νομικές ατέλειες εντείνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στο να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης.
Από τον Οκτώβριο 2023 έως και τον Σεπτέμβριο 2024, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, καταγράφηκαν 350 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, φτάνουν και ξεπερνούν τις 419 καταγραφές. Από το 2008, που ξεκίνησε το Παρατηρητήριο να συγκεντρώνει τις καταγραφές αυτές, έχει φτάσει στις 5.040 καταγεγραμμένες δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.
Οι πιο πάνω αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς αποτελούν μόνο τα καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες είτε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν καταγράφονται σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους, είτε δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές διότι τα τρανς πρόσωπα όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται, αλλά διώκονται, βασανίζονται, φυλακίζονται και θανατώνονται με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.
Το 94% των αναφερόμενων δολοφονιών ήταν γυναικοκτονίες, δηλαδή τα θύματα ήταν τρανς γυναίκες ή τρανς άτομα με θηλυκή έκφραση φύλου, με το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων θυμάτων να είναι ηλικίας 31 έως 40 ετών και το ένα τέταρτο ηλικίας 19-25 ετών, ενώ υπάρχουν και 15 καταγεγραμμένες δολοφονίες που τα θύματα ήταν κάτω των 18 ετών (σχεδόν το 6% του συνόλου).
Οι εργαζόμενες στο σεξ παραμένουν η πιο στοχευμένη ομάδα από όλα τα γνωστά επαγγέλματα, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη νομοθέτησης για την αναγνώριση της εργασίας στο σεξ και την νομική προστασία των προσώπων που εργάζονται στο σεξ.
Το 93% των καταγεγραμμένων δολοφονιών αφορούσαν τρανς γυναίκες και τρανς άνδρες μαύρου χρώματος, μια αύξηση 14% από πέρυσι, το οποίο υπογραμμίζει και μια αύξηση των εγκλημάτων αυτών και με ρατσιστικό υπόβαθρο.
Παράλληλα στη χώρα μας, σταθερά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην Ετήσια Έκθεση το 2023, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς προσώπων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 50% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αριθμό δραματικά δυσανάλογο σε σχέση με την μικρή υποομάδα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.
Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης μάς καλεί όχι μόνο να τιμήσουμε τη μνήμη όσων χάθηκαν, αλλά και να αναγνωρίσουμε την ευθύνη μας να προωθήσουμε την ισότητα και τα δικαιώματα για τα τρανς άτομα. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι τα πιο ισχυρά εργαλεία για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και τη δημιουργία μιας κοινωνίας που σέβεται τη διαφορετικότητα.
#ΗμέραΤρανςΜνήμης #TDoR #TDoR2024