Π.Ο.Υ.: Άτομα που ζουν με HIV σε υψηλότερο κίνδυνο από την COVID-19

19/07/2021
από

Μια νέα μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διαπίστωσε ότι όσα άτομα ζουν με τον ιό του HIV έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από κορονοϊό.

Η έκθεση του Π.Ο.Υ. βασίζεται σε δεδομένα από 37 χώρες και σχεδόν 270.000 άτομα και εξετάζει τον κίνδυνο κακών συνεπειών της COVID-19 σε άτομα που ζουν με τον ιό του HIV και που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος σοβαρής ή θανατηφόρας νόσου COVID-19 ήταν 30% υψηλότερος σε άτομα που ζούσαν με τον ιό του HIV από ό, τι για τα υπόλοιπα άτομα. Η έκθεση σημείωσε ότι ορισμένες υποκείμενες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι συχνές σε άτομα που ζουν με τον ιό του HIV. Για άτομα άνω των 65 ετών, αυτές οι καταστάσεις αύξησαν τη σοβαρότητα της COVID-19.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ευρήματα από αρκετές μικρότερες μελέτες που έδειξαν ότι ο HIV δεν είχε καμία σχέση με τον κίνδυνο θανάτου, ή σοβαρής ασθένειας ενός ατόμου. Αντίθετα, «η νέα μελέτη είναι βιολογικά πιο εύλογη από αυτήν της προηγούμενης έρευνας», αναφέρει η The New York Times. Η έρευνα του Π.Ο.Υ. κυκλοφόρησε πριν από τη διάσκεψη της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS.

Η μελέτη συνιστά σε όσα άτομα ζουν με τον ιό του HIV να παραμένουν όσο πιο υγιή μπορούν, να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, και να ακολουθούν τη θεραπεία τους για τυχόν υποκείμενα νοσήματα.

Τα άτομα που ζουν με τον ιό του HIV θα πρέπει, επίσης, να έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό ενάντια στην COVID-19. Μόνο 40 από τις 100 χώρες του Π.Ο.Υ. το έχουν πράξει αυτό, σύμφωνα με μια ανεπίσημη δημοσκόπηση του οργανισμού.

«Η έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική -παρέχοντας δεδομένα για να επιβεβαιώσουμε ότι ο ιό του HIV είναι παράγοντας για κακές εκβάσεις από την COVID-19- και αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της θεραπείας και της πρόσβαση σε εμβολισμούς κατά του κορονοϊού στα άτομα που ζουν με τον ιό του HIV», δήλωσε η δρ. Meg Doherty, διευθύντρια των παγκόσμιων προγραμμάτων HIV, ηπατίτιδας και ΣΜΝ του Π.Ο.Υ.

Ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δημοσιοποιήσει σύντομα τις οδηγίες για την πρόληψη, τον έλεγχο, τη θεραπεία, την παροχή υπηρεσιών, και την παρακολούθηση του ιού του HIV. Οι συστάσεις, ανέφερε ο οργανισμός, θα βοηθήσουν στην προστασία των ατόμων που ζουν με τον ιό του HIV, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διαταραχές στη θεραπεία τους – όπως πολλά άτομα είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!