Το Queer Greco Romance και η μεταστροφή της συμβατικής απεικόνισης του ανδρικού κάλους

19/07/2021
από

Η έκθεση Queer Greco Romance, στο πλαίσιο του Athens Pride Week, του Ηλία Δούλη παρουσιάζει μια μεταστροφή της συμβατικής απεικόνισης του ανδρικού κάλους.

Εμπνεόμενος από τα κεκαλυμμένα ομοερωτικά περιοδικά του 1950, που επιδείκνυαν την αρρενωπότητα υπό το πρίσμα μιας αρχαιοελληνικής αναβίωσής της, ο φωτογράφος προβάλλει την κατασκευή του ρωμαλέου στερεοτύπου, εντείνοντας τον ομοερωτικό άξονα της νοσταλγίας.

Helias Doulis

Η παρούσα έκθεση αποτελείται από ένα σύνολο φωτογραφιών με θέμα την αναπαράσταση όσων βρίσκονται ακόμα ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, σε έναν queer φόρο τιμής του φωτογράφου Ηλία Δούλη.

Μια μελέτη για εκείνους, τα σώματα των οποίων μετασχηματίστηκαν για να ενταχθούν σε μια κοινωνία στερεοτύπων σχετικά με το φύλο, τη σεξουαλικότητα και τη σάρκα τους· αιχμαλωτίζει το λάγνο βλέμμα της Αθηνάς στα χάδια και τις μάχες των εργατών.

Helias Doulis

Σε αυτήν την ηδονοβλεπτική καταγραφή, το βλέμμα του θεατή ρίχνει φως στα σύμβολα μιας εποχής που έχει τις ρίζες της στα γνωστά ως «male physique» (ανδρικής σωματικής διάπλασης) περιοδικά των δεκαετιών 1950 και 1960. Η καλλιτεχνική στόχευση του Δούλη είναι μια μετανάγνωση του φωτογραφικού «modus operandi» του ανδρικού κάλους στο πλαίσιο της αναβίωσης της αρχαιοελληνικής αισθητικής με βάση τη δική του queer υπόσταση.

Οι δημιουργοί είναι δυνάμει δημιουργήματα μέσω του φωτογραφικού φακού, ο οποίος εστιάζει στα σώματα των εργατών, ενώ τα γλυπτά βρίσκονται τοποθετημένα στον χώρο σχεδόν αυτόφωτα. Παίρνουν θέση σε μια εξωραϊσμένη αρένα που καταδεικνύει την κατασκευή της ρωμαλέας σύμβασης και εντείνει τον ομοερωτικό άξονα της νοσταλγίας. Οι σύγχρονοι ανδριάντες του φωτογράφου δίνουν νέα πνοή στα αθάνατα σύμβολα που αγωνίστηκαν για τη λογοκρισία της κοινότητάς μας στις τέχνες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

18 – 25 Ιουλίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Facebook

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Φωτογράφος: Ηλίας Δούλης Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ηλίας Σαπουντζάκης Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Δημήτριος Χ. Μασούρας Βοηθός Φωτογράφου – Φωτισμοί & Επεξεργασία Εικόνας: Εύα Ζανιά Μακιγιάζ & Μαλλιά: Αντιγόνη Ακριτίδου, Γραφίστας: Παναγιώτης Τσιρώνης, Στούντιο: Μιχάλης Λαγουβάρδος Μοντέλα: Απόστολος Γεωργιάδης, Ολυμπία Θεοδωρίδου, Ιάκωβος, Βασίλης Κατσούδας, Κωνσταντίνος Κουνέλλας, Νίκο Ράπτης, Άνταμ Χαλίλ, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος

Ο Ηλίας Δούλης, σε συνεργασία με τo Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2021, έχει ανακοινώσει ότι προσφέρει μέρος των εσόδων της έκθεσης ‘Queer Greco Romance’ στη ΜΚΟ Colour Youth.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!