Ένα σχολείο με τρανς εκπαιδευτικούς για τρανς μαθήτριες στο Πακιστάν

13/07/2021

Οι τρανς νεολαία στην πόλη Μουλτάν του Πακιστάν θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί από μια ομάδα τρανς εκπαιδευτικών σε ένα σχολείο που άνοιξε πρόσφατα.

Μέρος ενός κυβερνητικού προγράμματος που ονομάζεται TransEducation, το πρωτοποριακό αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα άνοιξε τις πόρτες του την περασμένη Πέμπτη και μέχρι στιγμές έχει 18 μαθήτριες, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

Ο Murad Raas, ο υπουργός του Punjab για τη σχολική εκπαίδευση, μοιράστηκε φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του σχολείου. «Παρέχουμε ό,τι απαιτείται για τη σχολική εκπαίδευση», έγραψε σε ένα tweet. «Η Δρ. Αithesham, Γραμματέας Σχολής Νοτίου Πουντζάμπ και η ομάδα της έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά».

Η Alisha Sherazi, που διδάσκει στο σχολείο, χαρακτήρισε τα εγκαίνια ως «μια τεράστια μέρα στην ιστορία του Πακιστάν», σύμφωνα με το πακιστανικό δίκτυο ειδήσεων Geo News.

«Μπορούμε να καταλάβουμε αυτά τα άτομα καθώς είμαστε από την κοινότητά τους», είπε ένας άλλο άτομο που διδάσκει κι αυτό στο νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Μπορούμε να τα καθοδηγήσουμε και να τα διδάξουμε καλύτερα σε σύγκριση με άτομα από τον γενικό πληθυσμό».

Η Baby Doll, μια μαθήτρια, συμφωνεί υποστηρίζοντας ότι νιώθει «πραγματικά άνετα, επειδή υπάρχουν άνθρωποι από την κοινότητά μας εδώ».

«Τα αγόρια μας πείραζαν και είχαν κακή συμπεριφορά», συνέχισε. «Ποτέ δεν μας αναγνώρισαν ως συμμαθήτριές τους. Ακόμη και η συμπεριφορά των δασκάλων μας και του λοιπού προσωπικού στο σχολείο ήταν αρκετά ενοχλητική. Συνειδητοποιήσαμε αφού ήρθαμε σε αυτό το σχολείο ότι έχει ληφθεί μια καλή απόφαση για εμάς».

Η συμμαθήτριά της Hania Henny σημειώνει ότι «το προσωπικό είναι εξαιρετικά ευγενικό στο σχολείο».

«Οι άνθρωποι μας βλέπουν ως μέσο ψυχαγωγίας όταν βγαίνουμε έξω», εξηγεί. «Οι μορφωμένοι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται άσχημα, αλλά όσοι είναι αναλφάβητοι κάνουν άσχημα σχόλια και μας παρενοχλούν. Η διαφορά μεταξύ της ζωής στο σχολείο και της ζωής έξω είναι ότι αισθανόμαστε ασφάλεια εδώ».

Η κίνηση αυτή επικροτήθηκε επίσης από τρανς ακτιβιστές, με την εμπειρογνώμονα για τα τρανς δικαιώματα, Aisha Mughal να γράφει ότι αισθάνεται «τόσο χαρούμενη, περήφανη και συγκινημένη ταυτόχρονα».

«Εύχομαι τα καλύτερα για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας», έγραψε στο Twitter η Mughal.

Το σχολείο στη Μουλτάν είναι μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και έχει σχεδιαστεί ειδικά για μέλη της τρανς κοινότητας.

Ξεκινώντας με το άνοιγμα του The Gender Guardian στη Λαχόρη πριν από δύο χρόνια, το Πακιστάν φιλοξενεί τουλάχιστον 4 σχολεία με στόχο την εκπαίδευση μελών της τρανς κοινότητας.

Η τρανς κοινότητα στο Πακιστάν εξακολουθεί ωστόσο να υφίσταται έντονη βία και διακρίσεις στην ευρύτερη κοινωνία. Τουλάχιστον 62 τρανς γυναίκες δολοφονήθηκαν από το 2015 μέχρι το 2018, αριθμός που πιθανότατα έχει αυξηθεί από τότε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σχολεία για την τρανς κοινότητα θα ξεκινήσουν επίσης στις πόλεις Dera Ghazi Khan και Bahawalpur. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των μαθητριών, αυτό θα αποδειχθεί ακόμη πιο ευεργετικό για τον τρανς πληθυσμό της χώρας.

«Πιστεύω ότι όλα τα όνειρά μου θα γίνουν πραγματικότητα από τώρα και στο εξής».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!