Κύμα «λογοκρισίας» με διαγραφές στην πλατφόρμα WeChat στην Κίνα

08/07/2021
από

Δεκάδες λογαριασμοί στο WeChat, κυρίως φοιτητών, διαγράφηκαν χθες βράδυ στην Κίνα εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για αυστηρότερο έλεγχο αναρτήσεων με αναφορές στην ομοφυλοφιλία.

Τα «λουκέτα» στη δημοφιλή πλατφόρμα προκάλεσαν κύμα διαδικτυακής στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ, με πολλούς να ζητούν από τους χρήστες «να μην τα παρατήσουν». Άλλοι είχαν διαφορετική άποψη και χαιρέτισαν την κίνηση της εταιρείας.

Χθες τουλάχιστον δύο ομάδες υποστήριξης της κοινότητας και της ισότητας των φύλων εξέδωσαν ανακοίνωση – απάντηση στην κατάργηση των λογαριασμών τους στο WeChat, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαγραφή όλων των δημοσιεύσεών τους. «Οι δραστηριότητές μας δεν θα σταματήσουν λόγω του “λουκέτου”. Αντίθετα, ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να ξεκινήσουμε ξανά» σημειώνουν.

Το Πανεπιστήμιο Tsinghua Wudaokou Purple δήλωσε «απογοητευμένο» για «τα χρόνια σκληρής δουλειάς» του σβήστηκαν με μία κίνηση. Πολλοί λογαριασμοί έλαβαν ειδοποιήσεις ότι «παραβίασαν» τους κανονισμούς του Διαδικτύου, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαγραφές των λογαριασμών, επειδή απλώς «εξέφραζαν τις απόψεις τους, ασκώντας το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του λόγου».

Η Κίνα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1997, αλλά η κοινότητα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με διακρίσεις.

Με πληροφορίες από BBC και efsyn.gr




Δες και αυτό!