Πώς θα αντιμετωπίσεις την κολπίτιδα για να αποφύγεις τις υποτροπές

07/07/2021
από

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν γυναίκες, τρανς άνδρες και non binary άτομα είναι η κολπίτιδα.

Η φλεγμονή δηλαδή του κόλπου που δημιουργείται από οποιαδήποτε ανισορροπία δημιουργηθεί στα βακτήρια που ζουν στον κόλπο. Το καλοκαίρι μάλιστα υπάρχει έξαρση της ανάπτυξης των μικροβίων λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που δημιουργούνται από την ζέστη και την υγρασία.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι η φαγούρα και τσούξιμο στα γεννητικά όργανα, οι αλλαγές στην μυρωδιά, την υφή και το χρώμα στα κολπικά υγρά, ο πόνος κατά την ούρηση ενώ η σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει άβολη. Υπάρχει επίσης πιθανότητα έκκρισης αίματος είτε στο εσώρουχο είτε κατά την ούρηση.

Τα αίτια εμφάνισης της κολπίτιδας είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, οι τριχομονάδες και οι ιοί και το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση είναι η επίσκεψη σε γυναικολόγο, ώστε να καθοριστεί η αιτία για να μπορεί να οριστεί και η αντίστοιχη θεραπεία. Με την σωστή διάγνωση ακολουθεί και η σωστή θεραπεία.

Παρακάτω θα βρεις μερικούς τρόπους που θα συμβάλλουν στην πρόληψη της κολπίτιδας αλλά και την αποφυγή της υποτροπής της.

Όλα ξεκινούν από την καλή σωματική υγιεινή. Φρόντισε να πλένεσαι σχολαστικά, αποφεύγοντας έντονα σαπούνια και αρώματα και να χρησιμοποιείς προφυλακτικό κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Τα ισχυρά αντισηπτικά αλλοιώνουν την φυσική χλωρίδα του κόλπου οπότε προτίμησε ήπια αντισηπτικά, εγκεκριμένα και κατάλληλα για πλύσεις στην ευαίσθητη περιοχή.

Τα εσώρουχα που επιλέγεις καλό θα είναι να έχουν πλυθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και μετέπειτα να σιδερώνονται για την εξουδετέρωση των μικροβίων. Ιδανικά επίλεξε να είναι βαμβακερά ενώ τα ρούχα που φοράς καλό θα είναι να είναι άνετα και να αποφεύγεις τα στενά.

Μια καθημερινή μας συνήθεια που θεωρείται δεδομένα σωστά αποτυπωμένη αλλά πολλές φορές είναι ο λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε κολπίτιδα έχει να κάνει με το σκούπισμα μετά την ούρηση. Είναι σημαντικό να προσέχουμε να γίνεται σωστά με φορά από μπροστά προς τα πίσω προκειμένου να αποφεύγουμε την μεταφορά μικροβίων στον κόλπο.

Η διατροφή καλό είναι να περιέχει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες όπως φρούτα και λαχανικά για την θωράκιση του οργανισμού καθώς και γιαούρτι, το οποίο βοηθά στην φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.

Ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Καλό θα είναι να περιορίζουμε την χρήση στα σερβιετάκια όπως και την άσκοπη χρήση του ταμπόν, ενώ εφόσον επιλέξουμε να φορέσουμε χρειάζεται η έγκαιρη αλλαγή. Βγαίνοντας από την θάλασσα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας να αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό ώστε να μην μένει πάνω μας η υγρασία και να αποφεύγουμε την άμεση επαφή με την άμμο, η οποία έχει βακτήρια.


Για περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά άρθρα υγείας επισκέψου το doctoranytime.gr




Δες και αυτό!