Πρόεδρος κοινοβουλίου στη Γκάνα: Η «ΛΟΑΤ+ πανδημία» είναι χειρότερη

02/07/2021
από
Alban Bagbin, Γκάνα
Alban Bagbin

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γκάνα, Αλμπ Μπαγκμπίν, δήλωσε την Τρίτη (29 Ιουνίου) ότι η «ΛΟΑΤ+ πανδημία» είναι «χειρότερη από την Covid-19» σε σχόλια, που κατονομάστηκαν ως «άνευ ευαισθησίας» από τους ακτιβιστικούς κύκλους.

Ο Μπαγκμπίν, ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς της χώρας, έκανε το εν λόγω σχόλιο, καθώς οι νομοθέτες υπέβαλαν νομοσχέδιο που, εάν ψηφιστεί, θα ποινικοποιήσει την «προώθηση, υπεράσπιση, χρηματοδότηση και πράξη της ομοφυλοφιλίας σε όλες τις μορφές της», υποστηρίζει ένας νομοθέτης.

Τουλάχιστον οκτώ νομοθέτες υποστήριξαν το νομοσχέδιο, το οποίο επίσης, θα επιδίωκε να προωθήσει τη θεραπεία μεταστροφής σύμφωνα με κύκλους ακτιβιστών. Μάλιστα, το σύνολο των βουλευτών προσευχήθηκε για τα ΛΟΑΤ+ άτομα, πριν από την παρουσίαση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το 3News GH.

Ο Μπαγκμπίν, μέλος του κόμματος του Εθνικού Δημοκρατικού Κογκρέσου, δήλωσε ότι αναμένει ότι ο προτεινόμενος νόμος θα εγκριθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες: «Ο ΛΟΑΤ+ ακτιβισμός», είπε, «πρέπει να καταπολεμηθεί από όλους μας».

«Η ΛΟΑΤ+ πανδημία […] είναι χειρότερη από την Covid-19», είπε σε μια πρωινή συνάντηση με τους νομοθέτες, σύμφωνα με το 76 Crimes.

«Μπορώ να σας πω ότι είναι κάτι περισσότερο από την Covid-19, και χαίρομαι που η αγαπημένη μας χώρα, η Γκάνα, είναι ενωμένη σε αυτό. Θα κάνω πάντα το σωστό, γιατί το καλό θα κερδίζει πάντα το κακό.» 

Alban Bagbin, Γκάνα
Alban Bagbin

Για τις ακτιβιστικές οργανώσεις, ο Μπαγκμπίν που υποστηρίζει το νομοσχέδιο δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη.

«Η δήλωσή του στερείται συμπόνιας για εκείνες τις οικογένειες, που έχουν χάσει συγγενείς και φίλους από την Covid-19», δήλωσε στο PinkNews η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Rightify Ghana.

«Επίσης, δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης στην κοινότητα των ΛΟΑΤ+ ατόμων της Γκάνα, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί στόχο βίας, διακρίσεων και αδικιών. Σε αντίθεση με την Covid-19, το να είσαι ΛΟΑΤ+ δε βλάπτει ούτε σκοτώνει κανέναν, και δε γονατίζει την οικονομία μιας χώρας, καθώς η οικονομία της Γκάνας αγωνίζεται λόγω της πανδημίας. Τα σχόλιά του ήταν άδικα, άνευ ευαισθησίας και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την κοινότητα των ΛΟΑΤ ατόμων.» 

Τι συμβαίνει στη Γκάνα;

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως «Προώθηση των σωστών ανθρωπίνων σεξουαλικών δικαιωμάτων και της οικογένειας της Γκάνας Νόμος 2021», πήρε το όνομά του από τον Εθνικό Συνασπισμό για τα σωστά ανθρώπινα σεξουαλικά δικαιώματα και τις οικογενειακές αξίες, μια από τις πιο σκληρές ομάδες, κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων της Γκάνα.

Οι ηγέτες του θρησκευτικού συνασπισμού, που είναι γνωστό ότι διοργανώνουν φόρουμ θεραπείας για ομοφυλόφιλους, ζήτησαν ακόμη και το κλείσιμο ενός ασφαλούς χώρου για ΛΟΑΤ+ άτομα τον Φεβρουάριο.

Ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες της προτεινόμενης νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, οι ακτιβιστικές ομάδες δηλώνουν, ότι η νομοθεσία θα ενισχύσει συνολικά και θα καταστήσει ακόμη πιο αυστηρούς προϋπάρχοντες νόμους κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων στη Γκάνα.

Η νομοθεσία είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διάρκειας προσπάθειας ενός μπλοκ από βαθιά συντηρητικούς νομοθέτες, που έχουν στοχοποιήσει τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Φαινομενικά, χρησιμοποιώντας τα κουήρ άτομα της Γκάνα ως ζήτημα εκρηκτικών συζητήσεων, όμως εμπράκτως, περίπου 30 βουλευτές νωρίτερα φέτος σχημάτισαν το “Believers Against LGBTQI+“.

Πράγματι, η οργάνωση Rightify Ghana βλέπει την στοχοποίηση ενάντια στα κουήρ άτομα ως έναν σκληρό, κατασκευασμένο πολιτικό πόλεμο. Μια απόσπαση της προσοχής από πιο επείγοντα ζητήματα, όπως η απειλητική και σκουριασμένη υποδομή της χώρας, η ανεργία των νέων, η επιδείνωση της οικονομίας και η πανδημία.

Το ίδιο το νομοσχέδιο είναι απλώς το τελευταίο, σε μια μακρά σειρά ολοένα και πιο αδυσώπητων ενεργειών εναντίον των κουήρ ατόμων στη Γκάνα, που έχουν συλληφθεί σε μαζικές επιδρομές, και στους ασφαλείς χώρους τους, που πολιορκούνται από την αστυνομία.

Όσα άτομα, μάλιστα, πιάνονται να κάνουν συναινετικό ομόφυλο σεξ αντιμετωπίζουν τρία χρόνια φυλάκιση.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια επίθεση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας», δήλωσε η Rightify Ghana.

«Το νομοσχέδιο θα κλέψει τις ελευθερίες του λόγου και της έκφρασής μας, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, τις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι και της συνάθροισης, καθώς και τα δικαιώματα στην υγειονομική περίθαλψη, την απασχόληση, τη στέγαση και άλλα.»

Εάν περάσει το νομοσχέδιο μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει τις προσπάθειες της χώρας να μειώσει τα ποσοστά μετάδοσης του HIV. Όσα άτομα ζουν με τον ιό του HIV, προειδοποίησε η ομάδα, μπορεί να αισθάνονται διστακτικά στο να αναζητήσουν θεραπεία από παρόχους υπηρεσιών υγείας, φοβούμενα τη «σύλληψη και τη διάκριση».

Πάνω απ’ όλα, είπε η Rightify Ghana, «το νομοσχέδιο θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή της ήδη ευάλωτης κοινότητας των ΛΟΑΤ+ ατόμων».

«Θέλουμε να απορριφθεί το νομοσχέδιο, και να παροτρύνουμε τα μέλη του κοινοβουλίου και την κυβέρνηση, να διοχετεύσουν αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα και τους πόρους σε πραγματικά προβλήματα».

https://avmag.gr/156583/i-astynomia-stin-gkana-synelave-16-gynaikes-kai-5-andres-epeidi-quot-proothoysan-ti-loat-atzenta-quot/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!