Σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ήρθαν ηγέτες χωρών της Ε.Ε. προτού ακόμα καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής. Αφορμή ο νόμος που βάλλει κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και ουσιαστικά απαγορεύει τη διάδοση υλικού στα σχολεία που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία ή την ταυτότητα φύλου.
Τον τόνο έδωσε πρώτος ο Ολαννδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος πριν απ’ την έναρξη της Συνόδου Κορυφής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουγγαρία «πρέπει να καταργήσει» τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 των συνθηκών της ΕΕ «που δεν είναι διαπραγματεύσιμα – ή πρέπει να φύγει».
Ο Ρούτε αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «δεν μπορώ να τους διώξω- αυτό μπορεί να γίνει μόνο βήμα προς βήμα» και ότι θα προτιμούσε να δει την Ουγγαρία να υποχωρεί στον αμφιλεγόμενο νόμο και να διατηρεί τη χώρα στην Ε.Ε. Ωστόσο, τόνισε ότι εάν δεν συμβεί αυτό, «δεν έχουν πλέον θέση εδώ», υποστηρίζοντας ότι ο νόμος «αντικρούει σοβαρά στις αξίες που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη». Εάν το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν ενεργήσει τώρα, θα σταματήσει να είναι μια ένωση αξιών και θα γίνει ένα απλό εμπορικό μπλοκ, προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Η αιχμηρή γλώσσα του Ρούτε δεν βρίσκει βέβαια σύμφωνους όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. Ο Όρμπαν είναι μεν στριμωγμένος αλλά όχι απομονωμένος. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο 17 χώρες έχουν υπογράψει την επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζητώντας σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πυρά κατά του Όρμπαν εξαπέλυσε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, κάνοντας προσωπική αναφορά. «Το να δεχτείς τον εαυτό σου ως γκέι ήταν το πιο δύσκολο πράγμα για μένα, να το αποδεχτώ εγώ, πώς να το πω στους γονείς μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος σε προπαρασκευαστική συνάντηση των ηγετών των φιλελεύθερων.
«Το να ακούω τώρα ότι οφείλεται στο ότι ίσως παρακολούθησα κάτι στην τηλεόραση όταν ήμουν νεότερος, είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Μπέτελ, ο οποίος παντρεύτηκε τον σύντροφό του,, τον Μάιο του 2015. «Η ανάμειξη της παιδεραστίας, της πορνογραφίας και της ομοφυλοφιλίας είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε. «Το να μπορείς να είσαι διαφορετικός είναι μια βασική αξία της Ε.Ε.», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι ηγέτες πρέπει να έχουν μια «ειλικρινή και σταθερή» συζήτηση σχετικά με τις αξίες της Ευρώπης «που αποτελούν το θεμέλιο» και «βασίζονται στην αξιοπρέπεια κάθε ατόμου και στον αγώνα κατά των διακρίσεων και δεν δείχνουν αδυναμία απέναντι σε αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο το γράμμα του νόμου».
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι ενώ σέβεται την κυριαρχία της Ουγγαρίας, «ο νόμος όπως προτείνεται δεν είναι σύμφωνος με τις αξίες μας και με αυτό που είναι η Ευρώπη». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συζήτηση των ηγετών θα οδηγήσει τον Ούγγρο ηγέτη να τροποποιήσει ο ίδιος το κείμενο. Επίσης, δήλωσε ότι περιμένει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα «στο όνομα όλων μας και στο όνομα των αρχών μας» να λάβουν τα αναμενόμενα νομικά μέτρα κατά της Ουγγαρίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε στους 27 αρχηγούς κρατών ότι το μίσος και η μισαλλοδοξία φαίνεται να ενισχύονται. «Προχωρούμε σε μια εποχή μετά τον Διαφωτισμό όπου η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εξτρεμισμός κερδίζουν έδαφος», προειδοποίησε, σύμφωνα με αξιωματούχο που παρακολουθεί τη συζήτηση.
Εμπλέκουν και τον Σόρος τώρα
Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας εισήγαγαν ένα νέο αφήγημα τις τελευταίες ώρες σχετικά με τον αμφιλεγόμενο νόμο, επιπλέοντας μια ψεύτικη θεωρία συνωμοσίας ότι ομάδες που συνδέονται με τον Τζορτζ Σόρος – συχνό στόχο κυβερνητικών θεωριών συνωμοσίας – βρίσκονται πίσω από το κύμα κριτικής κατά του νόμου.
«Δεν είναι αυτό που νομίζετε»
Ο Ορμπάν υπεραμύνθηκε του νόμου, ενώ τόλμησε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του υπερασπιστή των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ.
«Μάχομαι υπέρ των δικαιωμάτων τους. Είμαι μαχητής της ελευθερίας στο κομμουνιστικό καθεστώς. Η ομοφυλοφιλία τιμωρούνταν και πάλεψα για την ελευθερία τους και τα δικαιώματά τους. Άρα υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αλλά αυτός ο νόμος δεν αφορά αυτό», δήλωσε ο σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο.
«Δεν αφορά τους ομοφυλόφιλους. Ο νόμος αφορά την απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς θα ήθελαν να προσφέρουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά τους, (αυτό) ανήκει αποκλειστικά στους γονείς. Αυτό είναι που αφορά ο νόμος αυτός», είπε ακόμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σχεδιάζει να τον ανακαλέσει.