Η ψήφος των Ελληνίδων/ων Ευρωβουλευτ(ρι)ών για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής

25/06/2021
από

Το Orlando LGBT+, o πρώτος νομικά αναγνωρισμένος επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μας θυμίζει με σχετική ανάρτηση στο Facebook για το πώς είχαν ψηφίσει οι Ελληνίδες και Έλληνες Ευρωβουλεύτ(ρι)ες τον Μάρτιο του 2018, όταν υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής στην ΕΕ, ενώ τονίζει και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή του μέτρου και στην Ελλάδα.

Στην ανάρτηση αναφέρονται τα παρακάτω:

Με αφορμή τον έντονο διάλογο που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες (και) για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην ΕΕ, ανατρέχουμε στο πώς ψήφισαν οι Έλληνες/Ελληνίδες ευρωβουλευτές-ριες το 2018 για το ζήτημα της απαγόρευσης των θεραπειών μεταστροφής, σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, και του ίδιου του δικαιώματος στην ζωή και την προστασία της ψυχοσωματικής υγείας και ακεραιότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Τον Μάρτιο του 2018, υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής στην ΕΕ. Θυμίζουμε ότι τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου δεν έχουν εθνική νομοθετική ισχύ για τα κράτη-μέλη της Ένωσης -επομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα αυτό στηρίζει ουσιαστικά την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών στην ΕΕ, κάτι όμως που για να γίνει νόμος κάθε κράτους-μέλους προϋποθέτει ξεχωριστή εθνική νομοθετική πρωτοβουλία και ρύθμιση.

Πρόσφατα ζητήθηκε από τον φορέα μας να συνδράμει με σχετικό υπόμνημα στο έργο της Επιτροπής για την Σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, μέσω του οποίου αναδείξαμε την άμεση ανάγκη ποινικοποίησης των ψευδοθεραπειών αυτών.

Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, με επικέντρωση στην δουλειά με έναν μειονοτικό πληθυσμό, θεωρούμε δεοντολογική μας υποχρέωση να παρεμβαίνουμε στον δημόσιο διάλογο για ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου μας και αφορούν την ψυχική υγεία, την προστασία και προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων, τον πρώτο παράγοντα επικινδυνότητας και επιπλέον επιβάρυνσης για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ζητούμε την άμεση ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής στην Ελλάδα και την οριζόντια ρύθμιση για συμπεριληπτικούς και δεσμευτικούς κώδικες δεοντολογίας για επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, προς την κατεύθυνση της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ληπτών-τριών των υπηρεσιών.

Ως θεραπεία μεταστροφής ορίζεται οποιαδήποτε παρέμβαση (ψυχοθεραπευτική, ψυχολογική, ιατρική, φαρμακευτική, συμπεριφορική ή πνευματική) που αποσκοπεί στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και οι διεθνείς φορείς ψυχικής υγείας τις θεωρούν πλήρως αναποτελεσματικές και επικίνδυνες.
Έχουν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και την σωματική ακεραιότητα των ατόμων που τις έχουν υποστεί, έχουν χαρακτηριστεί ως βασανιστήρια από το Διεθνές Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων ενώ ο ΟΗΕ, μέσω ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα, έχει κάνει έκκληση για παγκόσμια απαγόρευσή τους.

Ως επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχουμε επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο ζήτημα των θεραπειών μεταστροφής, αρχικά με στόχο την διερεύνηση και έπειτα την ποινικοποίησή τους στην χώρα μας.

Εδώ και έναν περίπου χρόνο έχουμε ενεργοποιήσει την ανεξάρτητη καμπάνια #ηταυτότητάσουδενθέλειαλλαγή, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τις ψευδοθεραπείες αυτές, με βασικό αίτημα την ποινικοποίησή τους -και- στην Ελλάδα.

Τα πρώτα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνάς μας αποδεικνύουν ότι δυστυχώς θεραπείες μεταστροφής εφαρμόζονται και στην χώρα μας μέχρι σήμερα, κυρίως από επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους, ψυχολόγους κ.α) καθώς και από ιερείς.

ΒΑΣΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ:

Παρόντες/παρούσες κατά την ψηφοφορία ήταν 15 εκ των 21 Ελλήνων/Ελληνίδων Ευρωβουλευτών-ριών.
Ευρωβουλευτές εκλεγέντες/εκλεγείσες από 3 κόμματα (Σύριζα κατά πλειοψηφία, αλλά επίσης Ελιά/Δημοκρατική Παράταξη [πλέον ΚΙΝΑΛ] και Το Ποτάμι) υπερψήφισαν την απαγόρευση. Κανείς/καμία ευρωβουλευτής-τρια του τωρινού κυβερνώντος κόμματος δεν υπερψήφισε την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής.

Οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς και ένας των Ανεξάρτητων Ελλήνων την καταψήφισαν. 4 απείχαν (2 εκ των οποίων του κυβερνώντος κόμματος, 1 Σύριζα, 1 ΚΚΕ).
Αναλυτικά τα παραπάνω:
(αναφέρονται με το επώνυμο και το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν)

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ:

Χουντής (Σύριζα)
Κούλογλου (Σύριζα)
Κούνεβα (Σύριζα)
Παπαδημούλης (Σύριζα)
Ανδρουλάκης (Ελιά/Δημοκρατική Παράταξη) [ΚΙΝΑΛ]
Καϊλή (Ελιά/Δημοκρατική Παράταξη) [ΚΙΝΑΛ]
Κύρκος (Το Ποτάμι)
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ:
Επιτήδειος (Χρυσή Αυγή)
Φουντούλης (Χρυσή Αυγή)
Συναδινός (Χρυσή Αυγή)
Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες)
ΑΠΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:
Κύρτσος (Νέα Δημοκρατία)
Βόζενμπεργκ (Νέα Δημοκρατία)
Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ)
Παπαδάκης Κ. (ΚΚΕ)
[ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2018 ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ:
1) Νίκος Ανδρουλάκης, 2) Ελίζα Βόζεμπεργκ, 3) Γεώργιος Γραμματικάκης, 4) Γεώργιος Επιτήδειος, 5) Θεόδωρος Ζαγοράκης, 6) Σωτήριος Ζαριανόπουλος, 7) Εύα – Ευδοξία Καϊλή,
8 ) Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, 9) Στυλιανός Κούλογλου, 10) Κωνσταντίνα Κούνεβα, 11) Μιλτιάδης Κύρκος, 12) Γεώργιος Κύρτσος, 13) Επαμεινώνδας Μαριάς, 14) Κωνσταντίνος Παπαδάκης, 15) Δημήτριος Παπαδημούλης, 16) Σοφία Σακοράφα, 17) Μαρία Σπυράκη, 18) Ελευθέριος Συναδινός, 19) Λάμπρος Φουντούλης, 20) Νίκος Χουντής, 21) Κωνσταντίνος Χρυσόγονος]


ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

How have European political groups voted on LGBTI rights

Συvoπτικά πρακτικά: Απoτελέσματα τωv ψηφoφoριώv με ovoμαστική κλήση – Παράρτημα

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 (2017/2125(INI))

https://avmag.gr/163781/i-voyli-toy-kanada-psifise-to-pio-proodeytiko-nomoschedio-kata-ton-quot-therapeion-metastrofis-quot/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!