Τώρα στη Βρετανία τα queer άτομα μπορούν να δώσουν αίμα, χωρίς να απέχουν από το σεξ

15/06/2021
από

Τους κανόνες αιμοδοσίας για γκέι, bi και queer άνδρες διευκόλυνε η βρετανική κυβέρνηση χθες (Παγκόσμια Ημέρα Εθελεοντικής Αιμοδοσίας) – ωστόσο οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι παραμένουν απαράδεκτοι περιορισμοί.

Οι κανόνες αιμοδοσίας στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία απέκλειαν όλους τους άνδρες που έκαναν σεξ με άλλους άνδρες τους τελευταίους 3 μήνες από την αιμοδοσία.

Μετά όμως από τις συστάσεις μιας επιτροπής υγείας, οι βρετανικές υπηρεσίες αίματος εκτιμούν την επιλεξιμότητα του δότη κατά περίπτωση, αντί να εφαρμόζουν έναν γενικό αποκλεισμό.

Επίσης, πλέον, όλα τα άτομα θα καλούνται να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τι σεξουαλική τους δραστηριότητα, προκειμένου να δώσουν αίμα.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο τους τελευταίους τρεις μήνες θα είναι επιλέξιμος, επιτρέποντας σε περισσότερα ΛΟΑΤ+ άτομα να δωρίσουν αίμα, αιμοπετάλια και πλάσμα.

Όσα άτομα έχουν νέο σεξουαλικό σύντροφο και δεν έχουν κάνει πρωκτικό σεξ ή έχουν κάνει κι έχουν χρησιμοποιήσει PrEP ή PEP θα είναι επίσης επιλέξιμα.

Είναι μια πολυπόθητη αλλαγή της πολιτικής που αναγνωρίστηκε γρήγορα ως «ιστορική» με αρκετούς όμως ακτιβιστές να προειδοποιούν ότι η διαδικασία εξακολουθεί να θέτει πολλά «εμπόδια».

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή ιστορική αλλαγή, η οποία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι περισσότερα γκέι, bi και queer άτομα μπορούν να δωρίσουν αίμα και η οποία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς μια πολιτική επιλογής δωρεών που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μια εξατομικευμένη εκτίμηση κινδύνου», δήλωσε ο Robbie de Santos, διευθυντής επικοινωνιών και εξωτερικών υποθέσεων για τη Ο Stonewall.

«Η ασφάλεια των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε», δήλωσε η επικεφαλής στην αιμοδοσία, Ella Poppitt.

«Οι νέοι κανόνες αφορούν στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αξιολογούμε τον κίνδυνο έκθεσης σε σεξουαλική λοίμωξη, οπότε είναι πιο προσαρμοσμένη στο άτομο.

Εξετάζουμε όλες τις δωρεές για ενδείξεις σημαντικών λοιμώξεων για τη διατήρηση της ασφάλειας του αίματος που αποστέλλεται στα νοσοκομεία».

Με την τροποποίηση της φόρμας ελέγχου ασφάλειας του δότη, η NHS Blood and Transplant δήλωσε ότι η επιλεξιμότητα θα βασίζεται περισσότερο στις μεμονωμένες περιστάσεις που αφορούν στην υγεία, τα ταξίδια και τις σεξουαλικές δραστηριότητες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Όσα άτομα έχουν κάνει πρωκτικό σεξ με νέο σύντροφο ή πολλαπλούς συντρόφους τους τελευταίους τρεις μήνες δεν θα μπορούν να δίνουν αίμα. Ωστόσο, η Poppit τόνισε ότι μπορεί να είναι επιλέξιμα στο μέλλον.

«Όλοι οι δότες θα ερωτηθούν τώρα για τις σεξουαλικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης», είπε.




Δες και αυτό!