Βάρβαρος ομαδικός βιασμός και βασανισμός γκέι άνδρα στη Βραζιλία

10/06/2021
από
Βραζιλία
Βραζιλία

Οι ακτιβιστικές ομάδες στη Βραζιλία φοβούνται ότι η αύξηση των επιθέσεων σε βάρος της ΛΟΑΤ+ κοινότητα της χώρας τροφοδοτείται από μια κουλτούρα ομοφοβίας, που βρίσκεται στην κορυφή.

Μια βάρβαρη επίθεση προκάλεσε έντονη αντίδραση στη Βραζιλία και αποτελεί ένδειξη μιας αυξανόμενης παλίρροιας εγκλημάτων μίσους στη χώρα, σύμφωνα με τις/τους υπερασπίστριες/στές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένοπλοι δράστες βίασαν και βασάνισαν με βάρβαρο τρόπο έναν 22χρονο γκέι άνδρα.

Ο άνδρας, που δεν έχει κατονομαστεί, δέχτηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Φλοριανόπολη από τρεις ένοπλους που χρησιμοποίησαν αιχμηρά αντικείμενα κατά τη διάρκεια της επίθεσης και στο τέλος τον ανάγκασαν να χαράξει ομοφοβικές φράσεις στα πόδια του.

Οι δράστες των παράτησαν στον δρόμο, όπου βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο νεαρός άνδρες επέζησε και αναρρώνει μέχρι σήμερα στο σπίτι του. Ο Verdi Furlanetto, αρχηγός της αστυνομίας, επιβεβαίωσε στον Guardian ότι αρχές ερευνούν την υπόθεση, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις.

«Αυτό είναι ένα τρομακτικό έγκλημα, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο στη Βραζιλία και η βία -όχι μόνο εναντίον λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων, αλλά και γυναικών, μαύρων και μεταναστριών/ών- επιδεινώνεται», δήλωσε η Lirous Ávila, πρόεδρος της Ένωσης Άμυνας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που βοηθά τα θύματα βίας στη Φλοριανόπολη.

Η ilavila υποστηρίζει την οικογένεια του θύματος και πρόσθεσε ότι τα νέα της επίθεσης, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια του μήνα υπερηφάνειας, προκάλεσαν μια τεράστια αντίδραση σε εθνικό επίπεδο. Είπε ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, με μερικούς ανθρώπους σοκαρισμένους από το γεγονός, ενώ άλλους να επικροτούν την αποτρόπαιη πράξη, λέγοντας ότι ο άντρας ήταν γκέι.

«Είναι παράλογο να δικαιολογείς τη βία που είναι βάναυση και βάρβαρη.»

Η Βραζιλία έχει σημειώσει ένα από τα πιο ανησυχητικά ποσοστά βίας και διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤ ανθρώπων στον κόσμο. Ο Cristian González Cabrera, ερευνητής στο Human Rights Watch, δήλωσε ότι ενώ το ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε τη βία και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου το 2019, «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα περαιτέρω μέτρα για να αποτρέψει αυτήν την επιδημία βίας εναντίον ΛΟΑΤ ανθρώπων.»

«Η βία εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων στη Βραζιλία έχει αυξηθεί πολύ πρόσφατα», δήλωσε η Margareth Hernandes, δικηγόρος που εδρεύει στη Φλοριανόπολη και πρόεδρος της επιτροπής νόμου για τα φύλα. «Η Βραζιλία είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια δολοφονιών ΛΟΑΤ ατόμων. Είμαστε μια πολύ συντηρητική χώρα, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις. Η ρητορική μίσους καταλήγει στη διάδοση της βίας.» 

Το 2020, 237 ΛΟΑΤ άνθρωποι πέθαναν σε καταστάσεις βίας. Υπήρξαν 224 δολοφονίες και 13 αυτοκτονίες, σύμφωνα με το Grupo Gay da Bahia, τον παλαιότερο οργανισμό για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων στη Λατινική Αμερική. Το Εθνικό Γραφείο Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε στο Human Rights Watch ότι, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2020, έλαβε 1.134 καταγγελίες για βία, διακρίσεις, και άλλες καταχρήσεις εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων. Δεδομένα από την τηλεφωνική γραμμή της κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι μεταξύ του 2011 και του 2017, υπήρξαν 12.477 καταγγελίες για βία εναντίον ΛΟΑΤ ατόμων στη Βραζιλία.

Η Hernandes, μαζί με την Ávila, αποδίδουν αυτήν την άνοδο της βίας εν μέρει στη στάση της ηγεσίας στη Βραζιλία. Ο Πρόεδρος, Jair Bolsonaro, έχει μια μακρά ιστορία ΛΟΑΤ-φοβικών και μισογυνιστικών σχολίων, συμπεριλαμβανομένου του ότι λέει ανοιχτά ότι είναι «υπερήφανα ομοφοβικός.»

«Έχουμε έναν πρόεδρο που επιδείνωσε αυτήν τη βία», δήλωσε η Ávila. «Φαίνεται ότι ο πληθυσμός αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα να διαπράττει αυτές τις βίαιες πράξεις εναντίον του πληθυσμού των ΛΟΑΤ ατόμων, επηρεασμένος από τον Bolsonaro.»




Δες και αυτό!