Ινδός δικαστής απαγορεύει τη θεραπεία μεταστροφής και προωθεί σαρωτικές αλλαγές

10/06/2021
από
θεραπεία μεταστροφής

Το Ταμίλ Ναντού στην Ινδία αναμένεται να γίνει η πρώτη περιοχή της χώρας, που θα απαγορεύσει τη θεραπεία μεταστροφής μετά από απόφαση ενός Ανώτατου Δικαστηρίου, που εξέδωσε μια εκτεταμένη απόφαση για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Η αποφασιστική απαγόρευση ελήφθη σε μία περίπτωση ενός λεσβιακού ζευγαριού που αντιμετώπισε παρενοχλητικές ερωτήσεις από την αστυνομία, όταν οι γονείς τους ανέφεραν ότι είχαν εξαφανιστεί.

Οι γυναίκες, ηλικίας 22 και 20 ετών, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Madurai και μετακόμισαν στο Chennai, όταν οι γονείς τους αρνήθηκαν να δεχτούν τη σχέση τους. Στη συνέχεια, κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μάντρας, ζητώντας να σταματήσει η έρευνα για εκείνες ως αγνοούμενες.

Στην απόφασή του τη Δευτέρα (7 Ιουνίου), ο δικαστής Ν. Anand Venkatesh δήλωσε ότι η υπόθεση του ζευγαριού «έφερε στο φως ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί απο-στιγματισμό και αποδοχή στα μάτια της κοινωνίας.»

Ο δικαστής Venkatesh αποφάσισε υπέρ του ζευγαριού και συνέστησε πολλές μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις ζωές των ΛΟΑΤ+ ατόμων στο Ταμίλ Ναντού.

Στα έγγραφα του δικαστηρίου, ο Venkatesh αναφέρει ότι εργάστηκε προσωπικά, ώστε να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις του, για την κοινότητα των ΛΟΑΤ+ ατόμων. Δήλωσε, ακόμη, ότι συμβουλεύτηκε έναν ψυχολόγο και μια τρανς γυναίκα που είναι, επίσης, ιατρός για να καταλήξει στα συμπεράσματά του.

Με βάση την έρευνά του, ο Venkatesh αποφάσισε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να σταματήσει τις έρευνες για τα φερόμενα ως αγνοούμενα από τους γονείς τους ΛΟΑΤ+ άτομα, όταν διαπιστώνεται ότι συναινούν στη μεταξύ τους σχέση.

Διέταξε, επίσης, το Υπουργείο Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Ενδυνάμωσης να απαριθμήσει τους ΛΟΑΤ+ οργανισμούς στον ιστότοπό του και να κάνει «κατάλληλες αλλαγές» στα καταφύγια αστέγων για τρανς ανθρώπους, ώστε να μπορούν να ζήσουν «μια ζωή αξιοπρέπειας και σεβασμού.»

Ανάκληση αδειών σε επαγγελματίες θεραπείας μεταστροφής

Στην ενότητα με τίτλο «Επαγγελματίες Σωματικής και Ψυχικής Υγείας», ο δικαστής Venkatesh είπε ότι οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας πρέπει να προσφέρουν υποστήριξη σε ΛΟΑΤ+ άτομα «που αντιμετωπίζουν στίγμα και διακρίσεις από την κοινωνία.»

Ωστόσο, απαγόρευσε επίσης «κάθε προσπάθεια ιατρικής «θεραπείας» ή αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού των ΛΟΑΤΚΑ+ ατόμων σε στρέιτ, ή της ταυτότητας φύλου των τρανς, σε cisgender.»

Ο δικαστής Venkatesh διέταξε, επίσης, την Εθνική Ιατρική Επιτροπή, την Ινδική Ψυχιατρική Εταιρεία και το Συμβούλιο Αποκατάστασης της Ινδίας να ανακαλέσουν την άδεια οποιουδήποτε επαγγελματία εμπλέκεται “σε οποιαδήποτε μορφή ή μέθοδο θεραπείας μεταστροφής.”

Αλλού στην εκτεταμένη απόφασή του, ο Venkatesh έδωσε εντολή στα σχολεία και τα πανεπιστήμια να «εκπαιδεύσουν τις μαθήτριες και τους μαθητές στην κατανόηση της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας» και είπε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιτρέπουν στα νεαρά άτομα να διορθώνουν το όνομά τους που είναι γραμμένο στα επίσημα έγγραφα και το φύλο τους.

Επιπλέον, ζήτησε από τη διοίκηση του Ταμίλ Ναντού και την ινδική κυβέρνηση να εισαγάγουν προγράμματα ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ΛΟΑΤ+ άτομα για το προσωπικό.

Κλείνοντας το έγγραφο, ο δικαστής Venkatesh είπε ότι θα παρακολουθεί τακτικά διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς για να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεών του.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται σε λιγότερο από τρία χρόνια μετά την ανατροπή της νομοθεσίας της Ινδίας από την αποικιοκρατική εποχή για το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων, θέτοντας σε κίνηση ζωτικές αλλαγές για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα της χώρας.

Αυτό το κομμάτι της Ινδίας αισθάνεται δικαιωμένο και πανηγυρίζει

Το πρώτο Pride μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία




Δες και αυτό!