ΗΠΑ: Αριθμός ρεκόρ ρεπουμπλικανών στηρίζει την ισότητα στον γάμο

09/06/2021
από
ΗΠΑ, ισότητα στον γάμο

Περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ υποστηρίζουν τον γάμο μεταξύ δύο γκέι ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού ρεκόρ ρεπουμπλικανών και ηλικιωμένων.

Η έρευνα του Gallup σε 1.016 Αμερικανούς ενήλικες έδειξε ότι τουλάχιστον το 70% υποστήριζε τον γάμο μεταξύ δύο γκέι ατόμων. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών από τότε που η εταιρεία ανάλυσης άρχισε να παρακολουθεί τέτοιες στάσεις το 1996. Τότε, μόλις το 27% των Αμερικανών υποστήριξαν την αναγνώριση των γάμων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

Το ποσοστό που σημειώνεται σήμερα, είναι επίσης 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το 60% των Αμερικανών που υποστήριξαν τον γάμο μεταξύ γκέι και λεσβιών το 2015. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε τον Ιούνιο του 2015 ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι συνταγματικό δικαίωμα και πρέπει να αναγνωριστεί το ίδιο με οποιοδήποτε άλλη ένωση σύμφωνα με τον νόμο.

Είναι επίσης η πρώτη χρονιά, όπου η πλειοψηφία των ρεπουμπλικάνων, που παραδοσιακά υπήρξαν «αντίπαλοι της νομιμοποίησης», υποστήριξαν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Πάνω από τα μισά μέλη (55%) των ρεπουμπλικάνων που ρωτήθηκαν από το Gallup δήλωσαν ότι είχαν ευνοϊκή στάση απέναντι στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1996, μόνο το 16% των ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι υποστήριζε την ισότητα στον γάμο. Το Gallup απέδωσε αυτή τη δραματική αύξηση σε «αλλαγές στις απόψεις των ρεπουμπλικάνων» στο πρόσφατο παρελθόν.

Η υποστήριξη για την ισότητα στον γάμο στο πολιτικό κόμμα των Δημοκρατών παρέμεινε συνεπής. Το Gallup ανέφερε ότι το τρέχον 83% των Δημοκρατών είναι «ισοδύναμο με το επίπεδο υποστήριξης» που «έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια». Η εταιρεία είπε ότι αυτό θα μπορούσε «να υποδηλώσει ότι η υποστήριξη για γκέι γάμο έχει φτάσει στο ανώτατο όριο αυτής της ομάδας» για τώρα.

Η υποστήριξη για την ισότητα στον γάμο αυξήθηκε επίσης ελαφρώς μεταξύ των ανεξάρτητων πολιτικών με ένα ρεκόρ ύψους 73%, από 68% σε 71% που είχε μειωθεί από το 2017 έως το 2020.

Το Gallup σημείωσε επίσης ότι η υποστήριξη μεταξύ ενηλίκων ηλικίας άνω των 55 ετών αυξήθηκε από 51% το 2019, σε 60% των ενηλίκων το 2021. Η εταιρεία ανάλυσης ανέφερε ότι αυτό σημαίνει ότι οι ηλικιωμένες/οι ενήλικες, «που κάποτε ήταν αντίθετες/οι με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών», σήμερα «έρχονται στην ίδια πλευρά του θέματος με τα νεαρά ενήλικα άτομα.»

Υπήρξε επίσης μια μέτρια αύξηση του αριθμού των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 34 ετών που υποστηρίζουν των γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ατόμων. Το 2019, το 81% των ατόμων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δήλωσαν ότι υποστήριξαν την ισότητα στον γάμο. Αυτό αυξήθηκε στο 84% το 2021.

Το Gallup ανέφερε ότι άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 54 ετών σημείωσαν αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων τα τελευταία δύο χρόνια – το μεγαλύτερο άλμα στην υποστήριξη για αυτό το θέμα στις ηλικιακές ομάδες που ρωτήθηκαν. Τρεις στους πέντε (62%) ενήλικες σε αυτό το δημογραφικό όριο ηλικίας δήλωσαν ότι υποστήριξαν το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 2019. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, αυτό αυξήθηκε στο 72% των ενηλίκων στην ίδια ηλικιακή ομάδα.




Δες και αυτό!