Ακτιβιστικές οργανώσεις απ’ όλον τον κόσμο καλούν την Ιαπωνία, ανησυχώντας ότι η χώρα δε θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να ψηφίσει έναν νόμο για τα ΛΟΑΤΚ δικαιώματα πριν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) της χώρας, το πλειοψηφικό κόμμα, που ελέγχει και τα δύο επιμελητήρια του νομοθετικού σώματος, αρνήθηκε να υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται Equality Act. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι διακρίσεις «δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.»

Το LDP, το οποίο είναι συντηρητικό, δεσμεύτηκε τον Απρίλιο να εγκρίνει νομοσχέδιο για την υποστήριξη της ΛΟΑΤΚ κοινότητας πριν από τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, οι πολιτικοί του LDP εξέφρασαν την άποψη ότι η προσπάθεια τερματισμού των διακρίσεων με νόμο «είχε προχωρήσει ήδη αρκετά» και θα έβλαπτε τη χώρα η περαιτέρω πρόοδό της, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί βουλευτές υπέβαλαν δυσφημιστικά σχόλια για ΛΟΑΤΚ άτομα, αλλά οι ηγέτες του LDP τους κατήγγειλαν ανώνυμα, όταν μίλησαν σε δημοσιογράφους. Ακόμα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Kazuo Yana, μέλος του LDP της Ιαπωνικής Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι οι άνθρωποι που είναι «ΛΟΑΤ αντιτίθενται στη διατήρηση της ανθρώπινης φυλής».

Οι ηγέτες του LDP ήθελαν αντ’ αυτού να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα ενθάρρυνε την κυβέρνηση να «προωθήσει την κατανόηση» των γκέι και τρανς ανθρώπων ως συμβιβασμό. Η ψηφοφορία γι’ αυτό το νομοσχέδιο τελικά αναβλήθηκε, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του Guardian και των κοινωνικών μέσων.

«Οι Ιάπωνες βουλευτές που προσβάλλουν τους ΛΟΑΤ ανθρώπους δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά όλο και περισσότερο δεν έρχονται σε επαφή με την ιαπωνική κοινή γνώμη και τη θέση στην παγκόσμιας σκηνής», δήλωσε η διευθύντρια του Human Rights Watch στην Ιαπωνία, Kanae Doi, ενώ ο ερευνητής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, Kyle Knight, καταδίκασε την αποτυχία του νομοσχεδίου να περάσει. Ο διεθνής οργανισμός έδωσε στην Ιαπωνία «Ένα χρυσό μετάλλιο για την ομοφοβία της.»

«Αυτά τα σχόλια, αν είναι αλήθεια, παραβιάζουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και των Παραολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους το Τόκιο ελπίζει να φιλοξενήσει», ανέφεραν από κοινού το Pride House Tokyo και το Athlete Ally. Ζητούν «ανάκληση αυτών των παρατηρήσεων και συγγνώμη, και ελπίζουμε ειλικρινά ότι η πρόταση που συζητείται επί του παρόντος για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚ ατόμων θα πραγματοποιηθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο.»

Ομάδες ακτιβιστριών/στών σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να πιέζουν ολοένα και περισσότερο την Ιαπωνία να εγκρίνει τον νόμο για την ισότητα, ειδικά επειδή ο Ολυμπιακός Χάρτης καταγγέλλει συγκεκριμένα τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και οι φετινοί αγώνες μπορεί να έχουν το πρώτο ανοιχτά τρανς άτομο να διαγωνίζεται, τη Laurel Hubbard.

Η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα στην ομάδα των G7, που δεν έχει νομιμοποιήσει την ισότητα των γάμων. Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, μάλιστα, απαγορευόταν μέχρι τον Μάρτιο, όταν τα ιαπωνικά δικαστήρια έκριναν ότι ο νόμος που τον απαγόρευε είναι αντισυνταγματικός.

Ενώ η απόφαση γιορτάστηκε, δε σημαίνει ότι οι γάμοι μπορούν να αρχίσουν να γίνονται αμέσως. Χρειάζεται να εγκριθεί ένας νόμος, που να νομιμοποιήσει επίσημα την ισότητα των γάμων στη χώρα.

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη από το 1880.

Τον Οκτώβριο, το Pride House άνοιξε το πρώτο μόνιμο ΛΟΑΤΚ κέντρο στην Ιαπωνία στο Τόκιο, κοντά στο Ολυμπιακό χωριό.