Αύριο βγαίνει το «Πρόστιμο» στους θερινούς κινηματογράφους, η νέα ελληνική ταινία του Φωκίωνα Μπόγρη. Μεταξύ των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν είναι και η Φένια Αποστόλου, που υποδύεται τη Βέρα: Μια τρανς ηρωίδα η οποία χαρακτηρίζεται από ανιδιοτελή αγάπη και διάθεση προσφοράς στον Βαγγέλη, τον κεντρικό ήρωα της ταινίας. Τον βοηθά σε δύσκολες προσωπικές στιγμές χωρίς ανταλλάγματα.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις. Επίσης, έχει δύο υποψηφιότητες για τα κινηματογραφικά βραβεία Ίρις (καλύτερης ταινίας, β’ αντρικού ρόλου).

Το σενάριο του ”Προστίμου” συνυπογράφουν οι Φωκίων Μπόγρης και Πάνος Τράγος. Οι δυο τους μάς συστήνουν έναν μοντέρνο υπόκοσμο όπου συνυπάρχουν: Μπράβοι, η νεο-νουάρ αισθητική κι ένας ήρωας που φλερτάρει με την απόλυτη αποτυχία. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Φωκίωνα Μπόγρη.

Η προσέγγιση της τρανς κοινότητας, μέσα από τον χαρακτήρα της Βέρας, καταγράφεται από την ταινία με τρόπο εξισορροπητικό της τοξικής αρρενωπότητας. Καθώς και μέσα από τη διαφορετική κινηματογραφική ματιά του σκηνοθέτη.

Υπόθεση

Το «Πρόστιμο» είναι ένα υποβλητικό crime film που μας συστήνει στο σύγχρονο υπόκοσμο, όπου άνθρωποι πουλιούνται κι αγοράζονται καθημερινά. Εκεί ένας άντρας, ο Βαγγέλης, φλερτάρει με την απόλυτη αποτυχία (Βαγγέλης Ευαγγελινός). Πρόκειται για έναν μικροαπατεώνα με ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, τα οποία των υποχρεώνουν να πάρει μια απόφαση. Να συνεργαστεί με το οργανωμένο έγκλημα κι έτσι να ξεπληρώσει τα χρέη του, αλλά να είναι δέσμιος των γκάνγκστερ; Ή να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να ρισκάρει τη ζωή του;

Στο φιλμ αντανακλώνται και συγκρούονται εναλλακτικές αρρενωπότητες, από τον πιο ακατέργαστα μάτσο κακοποιητικό άντρα μέχρι τον άβουλο υπάκουο «στρατιώτη». Με την εξέλιξη ωστόσο του κεντρικού χαρακτήρα να επιφυλάσσει μερικές εκπλήξεις, πέρα από τις συνήθεις νόρμες του νεονουάρ και του crime. Είναι επιλογές σαν κι αυτές που δίνουν χαρακτήρα στο «Πρόστιμο». Παρότι είναι συγγενές αισθητικά με την κινηματογραφική σχολή του Οικονομίδη, βρίσκει τις καταβολές του στο σινεμά των αμερικανικών ’70s.

Η Φένια Αποστόλου είχε μιλήσει στο avmag.gr για τον ρόλο της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων: «Στην ταινία παίζω την τρανς, που έχει μια συμπορευτική ανιδιοτελή σχέση με τον πρωταγωνιστή. Δείχνει μια τρανς sex worker μεν, αλλά σε μια πιο casual κατάσταση, όχι μία τρανς στο “πεζοδρόμιο” όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ταινίες.»

Μιλώντας για την ταινία ο Φωκίων Μπόγρης στο athinorama.gr, εξηγεί: «Όταν ξεκίνησα με τον Πάνο Τράγο να γράφω το σενάριο (σ.σ. πριν 7 χρόνια), δεν τέθηκε ποτέ σα θέμα το να κάνουμε μια ταινία είδους. Πρόθεσή μας ήταν να απεικονίσουμε ρεαλιστικά την ιστορία του Βαγγέλη. Έτσι, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όταν κάποιοι άρχισαν να βλέπουν ως νεονουάρ ή crime movie το «Πρόστιμο». Παρότι δεν ακολουθεί πιστά τους κανόνες τους. Σίγουρα, όμως, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο στιλ της ταινίας η φωτογραφία του Γιάννη Σίμου.»

Η ταινία θα προβληθεί από αύριο σε 7 θερινές κινηματογραφικές αίθουσες στην Αττική

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.