Η άνοιξη συνοδεύεται για αρκετά άτομα από δυσάρεστα συμπτώματα όπως η καταρροή, ο βήχας και το φτέρνισμα. Η εποχική αλλεργία δίνει το “παρών” στην ώρα της, κάνοντας την παρουσία της αισθητή και συνάμα ενοχλητική!

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για να απαλλαγεί ένα άτομο από την αλλεργία είναι η απομάκρυνση από το αλλεργιογόνο. Δεδομένου, όμως, ότι δεν μπορεί κανείς/καμιά, εν προκειμένω, να απομακρυνθεί από τη φύση ή το περιβάλλον ή τον αέρα, θα πρέπει να στραφεί σε άλλες λύσεις και θεραπείες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι μια αλλεργία;

Αλλεργία λέμε ότι έχουμε όταν ο οργανισμός μας δεν αντιδρά φυσιολογικά απέναντι σε ουσίες που δεν θεωρούνται επικίνδυνες για εκείνον. Οι αλλεργιογόνες, όπως συνηθίζουμε να τις λέμε, ουσίες εισέρχονται στο σώμα μας μέσω του στόματος, της μύτης ή του δέρματος και μπορούν να προκαλέσουν από ήπια έως πολύ έντονα και επικίνδυνα συμπτώματα.

Μερικά συμπτώματα των αλλεργιών της άνοιξης είναι η φαγούρα, τα εξανθήματα, η κνίδωση, η καταρροή, τα κόκκινα μάτια, ο βήχας, η δύσπνοια, η επιπεφυκίτιδα, ακόμη και η ζαλάδα.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι πολύ έντονα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείς σε γιατρό, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Η διάγνωση των αλλεργιών δεν είναι πολύ εύκολη. Είναι σημαντικό να καταγράφεις τα συμπτώματα, την ένταση και τη διάρκειά τους, καθώς και μετά από ποια δραστηριότητα ή επαφή εμφανίστηκαν. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και τον/την αλλεργιολόγο για να πραγματοποιήσει σωστή διάγνωση.

Υπάρχουν ειδικά αλλεργικά τεστ για να εντοπιστεί το ακριβές αλλεργιογόνο που ευθύνεται. Το δερματικό τεστ και άλλες εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν την αλλεργιογόνα ουσία.

Η θεραπεία για τις αλλεργίες της άνοιξης είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πολύ αποτελεσματική και στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη μείωση της έντασης και της διάρκειάς τους.

Η φαρμακευτική αγωγή που συνήθως χορηγείται περιλαμβάνει αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, δερματικές αλοιφές, αντιφλεγμονώδη ή βρογχοδιασταλτικά αναλόγως των εμφανιζόμενων συμπτωμάτων. Αυτά τα φάρμακα δίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του/της θεράποντος γιατρού και μόνο για το χρονικό διάστημα που θα ορίσει.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί ανοσοθεραπεία, με στόχο την οριστική λύση στο πρόβλημα, όταν αυτή είναι εφικτή.

Αν νιώθεις ότι κάθε άνοιξη τα συμπτώματα της αλλεργίας σε καταβάλλουν και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής σου, καλό θα ήταν να επισκεφθείς άμεσα τον/την γιατρό για να σε βοηθήσει να απαλλαγείς οριστικά από τα συμπτώματα της αλλεργίας.


Για περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά άρθρα υγείας επισκέψου το doctoranytime.gr