Το πρώτο non-binary άτομο σε θέση δημάρχου στην Ουαλία

13/05/2021
από
Owen J. Hurcum
Owen J. Hurcum

Το άτομο με το όνομα Owen J. Hurcum έχει γίνει το πρώτο ανοιχτά non-binary άτομο σε θέση δημάρχου στον κόσμο μετά τη νίκη στις εκλογές στο Μπανγκόρ της Ουαλίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Το 22χρονο άτομο είναι το νεαρότερο σε αυτήν τη θέση στην ιστορία της χώρας, με το Μπανγκόρ να είναι η παλαιότερη πόλη της Ουαλίας.

«Όταν έκανα coming out πριν από δύο χρόνια, ανησυχούσα τόσο πολύ ότι θα εξοστρακιζόμουν από την κοινότητά μου, ή θα πάθαινα και χειρότερα», δήλωσε στο Twitter: «Σήμερα η κοινότητά μου με εξέλεξε Δήμαρχο της μεγάλης πόλης μας… Νιώθω μεγάλη τιμή, ευχαριστώ πολύ.» 

Το Hurcum μεγάλωσε στο Λονδίνο, δραστηριοποιήθηκε στην τοπική πολιτική από τότε που μετακόμισε στο Μπανγκόρ πριν από πέντε χρόνια για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε σε ρόλο συμβούλου για τέσσερα χρόνια, πριν συνεχίσει να υπηρετεί σε ρόλο αναπληρωτή δημάρχου καθώς και ως πρόεδρος πολλών επιτροπών το προηγούμενο έτος. Έχουν επίσης συμμετάσχει σε τοπικές πολιτικές διαμαρτυρίες, και είναι συγγραφέας ενός βιβλίου που περιγράφεται ως «εισαγωγικό μανιφέστο για την τρανς και τη non-binary ισότητα».

Ενώ μερικοί μπορεί να δουν τη νεαρή ηλικία τους ως μειονέκτημα, δήλωσε στη North Wales Live ότι είχε «αρκετή εμπειρία» και έχει «αρκετά έμπειρα άτομα στο επιτελείο» για να είναι σε θέση να διοικήσει την πόλη.

Owen J. Hurcum
Owen J. Hurcum

«Νομίζω ότι μερικές φορές, με την εμπειρία έρχεται η αδυναμία να μη θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα πάρα πολύ, γιατί έτσι έχει γίνει εδώ και χρόνια», ανέφερε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Ελπίζω να μπορώ να προσφέρω νέες ιδέες και να τις μεταφέρω με έναν νέο τρόπο, ο οποίος ουσιαστικά θα είναι καλός για τη πόλη του Μπανγκόρ».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η non-binary πολιτική εκπροσώπηση είναι μικρή. Προς το παρόν, ένας χάρτης που δημοσιεύθηκε από το Victory Institute, έναν οργανισμό αφιερωμένο στην εκλογή περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικών ηγετών, δείχνει μόνο 11 δημόσιους non-binary αξιωματούχους – ένα σε κρατικό επίπεδο και 10 σε τοπικό επίπεδο.

Οι συνέπειες αυτής της έλλειψης τρανς και non-binary εκπροσώπησης είναι θανατηφόρες, όπως αποδεικνύεται από την επίθεση μέσω της νομοθεσίας στις ΗΠΑ που επιδιώκουν να περιορίσουν τα δικαιώματα της τρανς νεολαίας.

Οι τρανς άνθρωποι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο – συμπεριλαμβανομένης της Ουαλίας – αισθάνονται επίσης τις συνέπειες της έλλειψης πολιτικής εκπροσώπησης. Πρόσφατα, πάνω από 100.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν μια αναφορά που καλούσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει νομικά τις non-binary ταυτότητες.

Πράγματι, η επιτόπια απάντηση στις εκλογές του Hurcum δείχνει ότι έχουν λάβει συντριπτική υποστήριξη. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο νέος δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την έκχυση ευχών και συγχαρητηρίων που έχουν λάβει μέχρι στιγμής.

«Θέλω απλώς να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλα τα υπέροχα μηνύματα που εξακολουθώ να λαμβάνω», έγραψε στο Twitter μετά την εκλογή.

Παρά αυτήν την επίδειξη υποστήριξης, γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει ως το «πρώτο» τρανς ή non-binary άτομο σε οποιαδήποτε θέση ορατότητας.

«Δεν παραβλέπω γεγονός ότι, όταν έρχεται ένα νέο σύστημα, ειδικά όταν το επικεφαλής αυτού του συστήματος είναι ένα 22χρονο, non-binary άτομο με μωβ μαλλιά, οι άνθρωποι θα το παρατηρήσουν», είπε στη North Wales Live. «Νομίζω ότι σε αυτό το σύστημα, το να είσαι λίγο διαφορετικό βοηθάει. Δεν είναι ποτέ κακό.»

«Πρέπει να γιορτάσουμε τους ανθρώπους και τις διαφορές τους και θέλω οι άνθρωποι στην κοινότητα του Μπανγκόρ να καταλάβουν ότι είναι εντάξει να είναι διαφορετικά και ότι τα συναισθήματά τους είναι έγκυρα», είπε ο Hurcum.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!