ΗΠΑ: Το 2021 έγινε ήδη το χειρότερο έτος σε αντι-ΛΟΑΤ+ νομοθεσίες

12/05/2021
από
ΗΠΑ, αντι-ΛΟΑΤ+ νομοθεσίες
Τρανς ακτιβίστριες/στές κρατούν ένα μπάνερ στην 13η Ετήσια Trans Day of Action. (Φωτογραφία: Erik McGregor/LightRocket via Getty Images)

Το 2021 έχει ήδη γίνει η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των ΗΠΑ σε αντι-ΛΟΑΤ+ νομοθεσίες. Περισσότεροι νόμοι κατά των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων έχουν θεσπιστεί φέτος στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία της χώρας, σηματοδοτώντας ένα θλιβερό ορόσημο για τα ΛΟΑΤ+ άτομα που ζουν στην Αμερική.

Με τη θέσπιση δύο νόμων κατά των ΛΟΑΤ+ μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η Μοντάνα έσπασε επίσημα το δυσάρεστο ρεκόρ για την πιο αντι-ΛΟΑΤ+ νομοθεσία μέσα σε ένα έτος στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, ήδη δεκαεπτά αντι+ΛΟΑΤ+ νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί, σύμφωνα με την εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα (HRC). Το προηγούμενο ρεκόρ, ήταν δεκαπέντε και είχε γίνει το 2015.

Η HRC προειδοποίησε, επίσης, ότι έντεκα επιπλέον νόμοι κατά των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων είναι έτοιμοι και περιμένουν στα γραφεία των κυβερνητών για υπογραφή με νόμο ή βέτο, ενώ δεκάδες ακόμη κινούνται μέσω κρατικών νομοθετικών οργάνων σε ολόκληρη τη χώρα.

ΗΠΑ,
Τρανς ακτιβίστριες/στές κρατούν ένα μπάνερ στην 13η Ετήσια Trans Day of Action. (Φωτογραφία: Erik McGregor/LightRocket via Getty Images)

Ο Αλφόνσο Ντέιβιντ, πρόεδρος της HRC, δήλωσε ότι τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα -ειδικά τα δικαιώματα των τρανς ατόμων- σε όλες τις ΗΠΑ «απειλούνται συστηματικά και υπονομεύονται από εθνικές ομάδες κατά των ΛΟΑΤΚ» που «συντονίζονται με νομοθέτες κατά της ισότητας για να διεξάγουν έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο» στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Από τους δεκαεπτά νόμους που ψηφίστηκαν φέτος, η πλειοψηφία είναι νόμοι που απαγορεύουν σε τρανς αθλήτριες να συμμετέχουν σε αθλήματα γυναικών και κοριτσιών. Το 2021, επτά νομοσχέδια για τον αθλητισμό κατά των τρανς ατόμων πέρασαν στο Αρκάνσας, στην Αλαμπάμα, στο Τενεσί, στο Μισισιπή, στη Μοντάνα και στη Δυτική Βιρτζίνια.

Υπήρχαν τέσσερις θρησκευτικά νομοσχέδια άρνησης που ψηφίστηκαν σε νόμους στο Αρκάνσας, τη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα. Τέτοια νομοσχέδια επιτρέπουν σε άτομα και επιχειρήσεις να κάνουν ανοιχτές διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤ+ ατόμων με το πρόσχημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Το Τενεσί και η Μοντάνα ψήφισαν για ένα εκπαιδευτικό νομοσχέδιο κατά των ΛΟΑΤ+ και το Αρκάνσας ψήφισε έναν σκληρό νόμο που απαγορεύει την υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο για την τρανς νεολαία.

Οι κρατικοί νομοθέτες έχουν θεσπίσει περισσότερους νόμους κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων το 2021 από ό,τι τα τελευταία τρία χρόνια.

Μόνο δύο παρόμοια νομοσχέδια κατά των ΛΟΑΤ+ υπογράφηκαν σε νόμο το 2018, επτά το 2019 και τέσσερις το 2020 – συνολικά δεκατρείς μέσα σε τρία χρόνια.

Ο Ντέιβιντ πρόσθεσε ότι μερικά από τα νομοσχέδια που έχουν εισαχθεί σε κρατικά νομοθετικά σώματα το 2021 είναι «παρόμοια ή ακόμα χειρότερα» από την νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤ+ που «απορρίφθηκε τα προηγούμενα χρόνια.» Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι το πλήθος των νομοσχεδίων κατά των ΛΟΑΤ+ που σαρώνει τις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι αυτή η «κρίση δεν μπορεί να αγνοηθεί» και «απαιτεί συγκεκριμένη δράση από όλους εκείνους που έχουν την ικανότητα να μιλήσουν».

«Αυτά τα νομοσχέδια δεν είναι μόνο επιβλαβή και μεροληπτικά, αλλά αντιπροσωπεύουν μια αποτυχία στη δημοκρατία μας και τη δέσμευση των εκλεγμένων αξιωματούχων να προστατεύουν και να εξυπηρετούν τους εκλογείς τους», δήλωσε ο Ντέιβιντ. «Τώρα δεν είναι η ώρα για απροθυμία ή παθητικότητα, είναι καιρός να αναλάβουμε επείγουσα δράση για την προστασία των βασικών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης υπόστασης των ΛΟΑΤΚ ανθρώπων στην Αμερική.»

Η HRC αναφέρει, επίσης, ότι πάνω από 250 νομοσχέδια κατά των ΛΟΑΤ+ έχουν εισαχθεί σε κρατικά νομοθετικά σώματα το 2021, με πολλά να στοχοποιούν άδικα την τρανς κοινότητα.

Τουλάχιστον 69 νομοσχέδια αναφέρονται σε απαγόρευση στην τρανς νεολαία να συμμετέχει σε αθλήματα σύμφωνα με την ταυτότητα του φύλου. Περαιτέρω 35 νομοσχέδια αναφέρονται σε απαγόρευση στην τρανς νεολαία να έχει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο τους. Τουλάχιστον 15 νομοσχέδια αναφέρονται σε απαγόρευση στα τρανς άτομα να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, αποδυτήρια, ή άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.




Δες και αυτό!