Η Βασίλισσα επιβεβαίωσε την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής

11/05/2021
από
Βασίλισσα
Η Βασίλισσα υποσχέθηκε ότι η απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής θα "προωθηθεί" στην ομιλία της στο Κρατικό άνοιγμα του Κοινοβουλίου. (BBC)

Μια απαγόρευση για τη θεραπεία μεταστροφής θα παρουσιαστεί σύντομα στο κοινοβούλιο, όπως επιβεβαιώθηκε από την ομιλία της Βασίλισσας σήμερα Τρίτη, 11 Μαΐου, μετά από ακόμη μία διαβούλευση και σε συνάρτηση με τον σεβασμό της «ελευθερίας του λόγου» και της «θρησκευτικής ελευθερίας.» 

Βασίλισσα
Η Βασίλισσα υποσχέθηκε ότι η απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής θα “προωθηθεί” στην ομιλία της στο Κρατικό άνοιγμα του Κοινοβουλίου. (BBC)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Άνοιγμα του Κοινοβουλίου, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ υποσχέθηκε:

«Θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των φυλετικών και εθνοτικών ανισοτήτων και για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής.»

Η Βασίλισσα πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της «θα ενισχύσει και θα ανανεώσει τη δημοκρατία και το σύνταγμα… θα προστατεύει την ελευθερία του λόγου και θα αποκαθιστά την ισορροπία εξουσίας μεταξύ του εκτελεστικού σώματος, του νομοθετικού σώματος και των δικαστηρίων».

Μετά την ομιλία της Βασίλισσας, η Liz Truss, υπουργός Γυναικών και Ισότητας, επιβεβαίωσε με δήλωσή της, ότι η νομοθεσία θα προωθηθεί μετά από δημόσια διαβούλευση:

«Ως παγκόσμιος ηγέτης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων, αυτή η κυβέρνηση ανέκαθεν δεσμεύτηκε να καταργήσει την πρακτική της θεραπείας μεταστροφής.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι σ’ αυτήν τη χώρα προστατεύονται και αυτές οι προτάσεις σημαίνουν ότι κανένα άτομο δε θα υποβληθεί σε καταναγκαστική και αποτρόπαια θεραπεία μεταστροφής. Παράλληλα με αυτήν τη νομοθεσία, θα διαθέσουμε νέα χρηματοδότηση για να διασφαλίσουμε ότι τα θύματα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζονται.”

Το κυβερνητικό γραφείο ισότητας δήλωσε ότι η χρηματοδότηση για τα θύματα τεθεί σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και πάλι δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τη νομοθεσία, που απαγορεύει τη θεραπεία μεταστροφής, επιμένοντας ότι θα εισαχθεί «μόλις το επιτρέψει η κοινοβουλευτική ώρα και μετά από διαβούλευση.»

Η διαβούλευση έχει ως στόχο να επιδιώξει τη γνώμη του κοινού και των βασικών ενδιαφερομένων για να

«διασφαλίσει ότι η απαγόρευση μπορεί να αντιμετωπίσει την πρακτική, προστατεύοντας παράλληλα το ιατρικό επάγγελμα · την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου · και την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας.»

Έρχεται σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δέσμευση του Συντηρητικού κόμματος το 2018 να «εξαλείψει» τη θεραπεία μεταστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος του ΛΟΑΤ+ Σχεδίου Δράσης.

Η ομιλία της Βασίλισσας δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα «προωθηθεί» μια απαγόρευση ή οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το τι θα καλύψει.

Οι ακτιβιστικοί κύκλοι φοβούνται ότι εξαιρέσεις για θρησκευτικούς θεσμούς και προστασίες περί «ελεύθερης έκφρασης» θα μπορούσαν να επιτρέψουν την πρακτική να συνεχιστεί νόμιμα.

Η γκέι ευαγγελίστρια χριστιανή, Jayne Ozanne, διευθύντρια του Ιδρύματος Ozanne, απάντησε στην ομιλία της Βασίλισσας: «Είμαι ανακουφισμένη που ακούω ότι θα ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής. Ωστόσο, η κυβέρνηση κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο κενό εάν επιλέξει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στις «καταναγκαστικές» πρακτικές.

«Τα περισσότερα ΛΟΑΤ+ άτομα σε θρησκευτικά περιβάλλοντα πιστεύουν ότι είναι καθήκον τους να υποταχθούν σε εκείνους που έχουν την εξουσία και επομένως θα ακολουθήσουν πρόθυμα τις «συμβουλές» των ηγετών τους, ακόμα κι αν τους προκαλούν μεγάλο κακό.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αυτό που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανώτεροι θρησκευτικοί ηγέτες – πλήρη απαγόρευση όλων των πρακτικών μεταστροφής.

«Δε χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη καθυστέρηση, έχουν διαβουλευτεί για αρκετό καιρό. Χρειαζόμαστε τώρα δράση πριν χαθούν περισσότερες ζωές!»

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Ozanne ήταν ένα από τα τρία μέλη της συμβουλευτικής ΛΟΑΤ+ ομάδας της ίδιας κυβέρνησης, που παραιτήθηκε, κατηγορώντας το Συντηρητικό κόμμα ότι δημιουργούσε ένα «εχθρικό περιβάλλον» για τους ΛΟΑΤ + ανθρώπους.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!