Αντιστρέφοντας τον Τραμπ – Οι ΗΠΑ αποκαθιστούν τις προστασίες υγείας για τα τρανς άτομα

10/05/2021
από
ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα ΛΟΑΤΚ άτομα από τις διακρίσεις λόγω φύλου στην υγειονομική περίθαλψη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας μια πολιτική της εποχής του Τραμπ, που επιδίωκε να περιορίσει το πεδίο των νομικών δικαιωμάτων στην ιατρική περίθαλψη.

Η δράση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών επιβεβαιώνει ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι, που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω φύλου στην υγειονομική περίθαλψη προστατεύουν, επίσης, τα ομοφυλόφιλα και τα τρανς άτομα. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ορίσει το «sex» ως το φύλο που έχει αποδοθεί κατά τη γέννηση, αποκλείοντας έτσι τα τρανς άτομα από την ομπρέλα προστασίας του νόμου.

«Ο φόβος των διακρίσεων μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να αποκλείονται από τη φροντίδα, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους», δήλωσε ο γραμματέας του HHS, Ξαβιέ Μπεκέρα. «Όλοι – συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚ ατόμων – θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις ή εμπόδια, τελεία.”

Ο Μπέκερα δήλωσε ότι η πολιτική της διοίκησης του Μπάιντεν θα ευθυγραμμίσει το HHS με μια απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου 6-3 πέρυσι, σε μια υπόθεση διάκρισης στο χώρο εργασίας, η οποία καθόρισε ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι κατά των διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία προστατεύουν, επίσης, τους ομοφυλόφιλους και τους τρανς ανθρώπους.

Παρά την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να περιορίσει τις νομικές προστασίες κατά των διακρίσεων στην υγειονομική περίθαλψη, εκδίδοντας κανόνες που ορίζουν στενά το «sex» ως βιολογικό φύλο. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής είχε αποκλείσει την εφαρμογή αυτών των κανόνων, αν και αξιωματούχοι της διοίκησης του Τραμπ υποστήριξαν ότι, ως νομικό ζήτημα, η διάκριση στην υγειονομική περίθαλψη ήταν ένα ξεχωριστό ζήτημα από την υπόθεση απασχόλησης, που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι το Γραφείο Πολιτικών Δικαιωμάτων του HHS θα διερευνήσει και πάλι καταγγελίες για διακρίσεις λόγω φύλου με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου. Νοσοκομεία, κλινικές και άλλοι πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις από την κυβέρνηση για παραβιάσεις του νόμου.

Η δράση της διοίκησης Μπάιντεν επαναφέρει ουσιαστικά την πολιτική που καθιερώθηκε κατά τα χρόνια του Ομπάμα. Ο νόμος για την προσιτή φροντίδα περιελάμβανε απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά δεν περιελάμβανε τον όρο «ταυτότητα φύλου». Η κυβέρνηση Ομπάμα ερμήνευσε τον νόμο, ως ότι προστατεύει επίσης τους ομοφυλόφιλους και τους τρανς ανθρώπους.

Οι ΛΟΑΤΚ ομάδες αναφέρουν ότι απαιτείται ρητή προστασία για άτομα που αναζητούν θεραπεία φυλομετάβασης, ακόμη και θα άτομα που χρειάζονται φροντίδα για ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή τα καρδιακά προβλήματα.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Αμερικανοί αναγνωρίζονται ως τρανς άτομα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Williams, ένα think tank που εστιάζει στην πολιτική των ΛΟΑΤ στη Σχολή Νομικής της UCLA. Ένας μεγαλύτερος αριθμός -4,5% του πληθυσμού- αυτοπροσδιορίζεται ως λεσβία, γκέι, αμφιφυλόφιλο άτομο ή τρανς άτομο, σύμφωνα με τη Gallup.

Επαγγελματικές ομάδες, όπως η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, μαζί με οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, έχουν υποστηρίξει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για γκέι και τρανς άτομα, ενώ οι κοινωνικοί και θρησκευτικοί συντηρητικοί φορείς και ατομικότητες προσπάθησαν να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής τους.

Το HHS είναι ένα παραδοσιακό πεδίο μάχης για συγκρούσεις για κοινωνικά θέματα. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ, το τμήμα σαφώς υποκλίθηκε στη βούληση των συντηρητικών. Υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το εκκρεμές πολιτικής κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς οι αξιωματούχοι χαλαρώνουν τις ενέργειες που έγιναν τα χρόνια του Τραμπ.




Δες και αυτό!