Με μια έντονη επίπληξη, το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση ενός περιφερειακού δικαστή να αρνηθεί σε δύο τρανς άτομα το δικαίωμα να διορθώσουν τα πιστοποιητικά γέννησής τους, ώστε να αναγράφεται η σωστή ταυτότητα του φύλου τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Γιούτα χρειάστηκε πάνω από τρία χρόνια για να αποφασίσει, αλλά σήμερα ανακοίνωσε μια απόφαση υπέρ των τρανς δικαιωμάτων, που θα αντηχεί σε ολόκληρη την πολιτεία.

Μόνο οι δικαστές στη Γιούτα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για τη διόρθωση του δείκτη για το φύλο κάποιου ατόμου, ή άλλες πληροφορίες για το πιστοποιητικό γέννησής τους. Ενώ οι περισσότεροι δικαστές εκτελούσαν συνήθως τη γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς εμπόδια, ένας δικαστής αποφάσισε να αρνηθεί αυτό το δικαίωμα στα τρανς άτομα με τα ονόματα Sean Childers-Gray και Angie Rice. Ο δικαστής χρησιμοποίησε, επίσης, υποτιμητική γλώσσα στην απόφασή του.

Ο δικαστής, όμως, Deno Himonas, επεσήμανε ότι τα δύο άτομα πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, που που ορίζονται από τον νόμο, για να γίνει σωστά η διόρθωση, και ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει κανονικά, χωρίς εμπόδια.

Η απόφαση του δικαστηρίου περιελάμβανε τη σημείωση ότι «η γλώσσα έχει σημασία» σε πολλά σημεία, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν κατάλληλες αντωνυμίες, περιγραφές και ονόματα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Γιούτα κλήθηκε να εξετάσει το ζήτημα από το δικαστήριο, αλλά αρνήθηκε, λέγοντας ότι το ζήτημα είχε προφανώς ήδη αποφασιστεί από τον νομοθέτη όταν δημιούργησαν νόμους για το τι απαιτείται για τη διόρθωση πιστοποιητικού γέννησης.

«Το νομοθετικό σώμα της Γιούτα απέρριψε δύο νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων και σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γιούτα υποστήριξε τα δικαιώματα των τρανς να ζουν ελεύθερα ως ο αυθεντικός εαυτός τους. Στην πράξη, πρόκειται για «ισότητα βάσει του νόμου», ακριβώς εδώ στη Γιούτα», δήλωσε ο διευθυντής της Equality Utah, Troy Williams.