Η κατάργηση της απαγόρευσης του σεξ σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του HIV, διότι θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τεστ, δήλωσε εχθές ο πρώην υπουργός υγείας της Βρετανίας.

Ο Νόρμαν Φάουλερ, ο οποίος αυτό το μήνα αναλαμβάνει ρόλο πρεσβευτή στην υπηρεσία UNAIDS του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν τεστ για τον HIV σε χώρες που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία.

«Αυτό θα έχει τεράστια επίδραση σε οποιονδήποτε πληθυσμό», δήλωσε ο Φάουλερ στο Reuters.

Το γκει σεξ είναι παράνομο σε 68 χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με την ILGA.

Ως υφυπουργός Υγείας της Βρετανίας (1981 – 1987), κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Φάουλερ επέβλεψε το πρώτο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για το HIV / AIDS της χώρας – αντιμετωπίζοντας έντονες αντιστάσεις, ακόμη και από την πρωθυπουργό.

«Φοβάμαι ότι ήταν σκεπτική, όπως θα λέγαμε σήμερα, γύρω από όλο αυτό το θέμα», δήλωσε ο Φάουλερ.

«Η θέση της ήταν πολύ κοντά σε ορισμένους θρησκευτικούς ηγέτες που απλώς είπαν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια ‘ηθική’ εκστρατεία», πρόσθεσε.

Ο σκεπτικισμός του Θάτσερ ήταν ενδεικτικός της στάσης απέναντι στα γκέι άτομα και την ευρύτερη ΛΟΑΤ+ υγεία εκείνη την εποχή.

Το 1988, όταν η Θάτσερ ήταν ακόμη πρωθυπουργός, η Συντηρητική της διοίκηση ψήφισε νόμο που απαγόρευε στις τοπικές αρχές να «προωθούν» την ομοφυλοφιλία.

Στο νέο του ρόλο στο UNAIDS, ο Φάουλερ θα επικεντρωθεί στην επισήμανση της μάχης για την καταπολέμηση του AIDS, καθώς ο COVID-19 κυριαρχεί στις παγκόσμιες ανησυχίες για την υγεία.

«Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ο κόσμος να ξεχάσει την κρίση και το πρόβλημα του AIDS, επειδή προφανώς το ζήτημα COVID είναι το πιο σημαντικό στο μυαλό των ανθρώπων», δήλωσε ο Φάουλερ.