Δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι, αρκεί να μην προκαλούν

06/05/2021

Είναι τραγικό να βλέπεις άτομα, που αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι, να χρησιμοποιούν ομοφοβικές εκφράσεις.

Θα μου πεις, πως κι εμείς παιδιά αυτής της (ομοφοβικής) κοινωνίας είμαστε και πως η εσωτερικευμένη ομοφοβία μαστίζει στις μέρες μας, αλλά και πάλι δε σας κρύβω που υπάρχει κάτι που σοκάρει σε όλο αυτό.

Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Θέμη (Themicorn) Κανέλλου, ο οποίος προχθές έκανε μια ανάρτηση, μιλώντας για τη βία που έχει δεχθεί από την οικογένειά του αλλά και από τον κόσμο γενικότερα.

Συγκεκριμένα, έγραψε: “Να φοβηθώ? Εγώ? Που στα 13 μου όταν ο μπαμπάς μου με ρώτησε είσαι πουσ…ς? Του απάντησα με περηφάνια -Ναι Είμαι.. Και με έσπασε στο ξύλο.. εγώ? που στα 15 πήγαινα σχολείο με μακιγιάζ και ένιωθα πιο ΘΕΑ από ποτέ και ας έπαιρνα σχόλια στο Youtube που μου έλεγαν να πεθάνω.. εγώ?

Που αμέτρητες φορές που με είχαν διώξει οι γονείς μου από το σπίτι απλά επειδή ήμουν ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟΣ και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΌΜΟΥΝ για τον εαυτό μου.. Εγώ? Που στα 18 αποφάσισα να πάω κόντρα σε ότι πιστεύει ΟΛΗ η ΣΚ@ΤΟκοινωνια και να βγω δημόσια στην τηλεόραση και να δείξω τον πραγματικό μου εαυτό για να έχουμε επιτέλους ορατότητα? Εεε Όχι αγάπη εγώ δεν φοβάμαι μερικές αναφορές, εγώ έχω νιώσει το μαχαίρι στο λαιμό μου για να με σκοτώσουν επειδή είμαι γκέι.. Δεν Φοβάμαι και δεν θα έπρεπε ΚΑΝΕΙΣ να φοβάται”.

Και ενώ θα περίμενε κανείς η ανάρτηση του αυτή να προκαλέσει (αποκλειστικά) αντιδράσεις ενσυναίσθησης και συμπαράστασης προς το πρόσωπο του – τουλάχιστον από τα γκέι άτομα -, προς έκπληξή μου παρατήρησα πως υπήρξαν κάποιοι στα social media που φάνηκαν να διαπραγματεύονται τη βία αυτή που δέχθηκε ο Θέμης, στο όνομα της “πρόκλησης”. Κάποιοι που θεώρησαν “προκλητική” τη συνοδευτική φωτογραφία του Θέμη, αναπαράγωντας τις κλισέ ομοφοβικές φράσεις “φταις κι εσύ που προκαλείς” ή “κι εγώ γκέι είμαι, αλλά αν έβγαινα έτσι έξω θα μου άξιζε το ξύλο”.

Για μία ακόμη φορά βλέπουμε κάποιους να ταυτίζουν τις πράξεις βίας με τα θύματα και τη συμπεριφορά τους κι όχι με τους θύτες τους. Κι αυτό αν με ρωτάτε, είναι το πιο προκλητικό απ΄όλα, ακόμη περισσότερο αν πρόκειται για άτομα της γκέι κοινότητας. Γιατί θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα. Τόσο πολύ εκνευρίζομαι μ΄αυτούς που γράφουν αυτά τα προκλητικά ομοφοβικά σχόλια που φτάνω στο σημείο να τους πω: «Δεν έχω πρόβλημα που είστε γκέι, αλλά μην προκαλείτε…»

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!