Ένας Λιθουανός καλλιτέχνης έχει συγκεντρώσει πάνω από 6.000 δολάρια για ΛΟΑΤ+ ομάδες, πουλώντας ένα ψηφιακό κολάζ ομοφοβικών μηνυμάτων που στάλθηκαν σε ένα μέλος του κοινοβουλίου που υπερασπίζεται τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Το ασπρόμαυρο έργο τέχνης του Erikas Malisauskas, με τίτλο “Hate Speech Cloud”, αποτελείται από 400 προσβλητικά μηνύματα.

“Ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω έσοδα από τη ρητορική μίσους”, δήλωσε ο Malisauskas. “Τώρα, όλοι όσοι έγραψαν τα μισητά μηνύματα σε ΛΟΑΤ άτομα έχουν συνεισφέρει χρήματα σε ΛΟΑΤ σκοπούς”.

Τα μηνύματα απευθύνονται στον Tomas Raskevicius, μια γνωστή πολιτική φιγούρα στη Λιθουανία, αφού είναι ο πρώτος ΛΟΑΤ+ ακτιβιστής που εκλέγεται στο κοινοβούλιο.

Ο Malisauskas δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από τα ακραία επίπεδα κακοποίησης που εκτοξεύτηκαν στον Raskevicius και στην κοινότητα των ΛΟΑΤ.

“Καταστρέφετε τη Λιθουανία και θα έπρεπε να ντρέπεστε”, σημειώνει ένα από τα μηνύματα.

“Ανώμαλοι, σταματήστε να παρουσιάζετε ως φυσιολογικοί”, αναφέρει ένα άλλο.

© Erikas Mališauskas, 2021

Ο Raskevicius λέει ότι λαμβάνει αρκετά τέτοια μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά τις μέρες που μιλά δημόσια για την υποστήριξη ΛΟΑΤ+ πολιτικών, όπως η επικύρωση μιας διεθνούς συνθήκης κατά της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, ο αριθμός των μηνυμάτων μίσους αυξάνεται.

Λέει ότι συνήθως προωθεί οποιεσδήποτε απειλές σωματικής βίας στην αστυνομία και δημοσιεύει άλλα μηνύματα στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ανοίξει τη συζήτηση.

“Δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της αρνητικότητας όταν είναι κρυφή. Όταν είναι ανοιχτή, μπορούμε πραγματικά να την αντιμετωπίσουμε”, είπε.

“Σε ανθρώπινο επίπεδο, η αρνητικότητα επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη συναισθηματική υγεία. Μία από τις στρατηγικές αντιμετώπισης που χρησιμοποιώ είναι να δημοσιοποιήσω αυτά τα μηνύματα, για να συζητήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους άλλοι.”

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει περισσότερες από 20 ποινικές έρευνες για απειλές που αποστέλλονται στον Raskevicius.

Ο Malisauskas είπε ότι ο λόγος για τον οποίο έβαλε τα μηνύματα στο πλαίσιο ενός σύννεφου ήταν “επειδή τα σύννεφα εξαφανίζονται”.