Πέθανε η ηθοποιός και ΛΟΑΤΚΙ+ σύμμαχος Olympia Dukakis

02/05/2021
από
Olympia Dukakis
Olympia Dukakis

Είτε θυμηθούμε τη μαγική ερμηνεία της ως Anna Madrigal στη σειρά «Tales of the City» είτε κοιτάζοντας πίσω τη ζωή της, την καριέρα και την υπεράσπισή της προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η βραβευμένη ηθοποιός Olympia Dukakis ήταν πάντα ειλικρινής, και ξεκαρδιστική.

Η Olympia Dukakis πέθανε την 1η Μαΐου σε ηλικία 89 ετών. Ο Michael Cook, δημοσιογράφος του Instinct Magazine είχε μιλήσει πρόσφατα μαζί της με αφορμή την προώθηση του φημισμένου ντοκιμαντέρ της Olympia. Έγινε περισσότερο φνωστή για τη δουλειά της με την Cher (Moonstruck) και με τη Dolly Parton (Steel Magnolias). Η συνεισφορά της στην προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ως μακροχρόνια σύμμαχος της κοινότητας, ήταν σημαντική. Η Dukakis είχε ένα πολύ απλό μήνυμα για την κοινότητα, αναφέρει ο δημοσιογράφος και παραθέτει τα λόγια της: «Ποτέ μην αφήνεις κανέναν να σε εκφοβίσει…. η δικαιοσύνη κυριαρχεί πάντα.»

Για τη σχέση της με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είχε πει ακόμη:

«Ήταν αμοιβαία ερωτική σχέση. Ένας από τους καλύτερους φίλους μου ήταν γκέι. Πέθανε κατά τη διάρκεια της πρώιμης επιδημίας του AIDS και αυτό με άφησε θυμωμένη. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ο κόσμος, στον οποίο ζούσαμε, θα κλείσει τα μάτια στα δεινά των ανθρώπων. Όταν μου πρόσφεραν τον ρόλο της Anna Madrigal στο Tales of the City, και είδα την ανθρωπιά και την πολυπλοκότητα, που έδωσε ο Armistead Maupin, ήξερα ότι ήθελα να το κάνω. Δεν είχα ιδέα ότι θα άγγιζε τόσους πολλούς ανθρώπους, αλλά ήξερα ότι ήταν μια ευκαιρία μια φορά στη ζωή, επειδή τέτοια είδη έργων δεν έρχονται συχνά.

Πάντα ένιωθα την αγάπη της κοινότητας, αλλά δεν την είχα νιώσει ποτέ τόσο δυνατά όσο όταν ήμουν στο Grand Marshall Pride του Σαν Φρανσίσκο. Καθισμένη στο αυτοκίνητο και περιμένοντας να μπω στην παρέλαση, με πλησίαζαν ξανά και ξανά γκέι άντρες και γυναίκες που ήθελαν να μου πουν πώς ένιωθαν για μένα. Ήμουν τόσο συγκλονισμένη με ευγνωμοσύνη και τόσο ταπεινωμένη που η μικρή μου συνεισφορά θα είχε τόσο διαρκές αποτέλεσμα.»

Το μήνυμά της για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα:

«Σταθείτε στην αλήθεια σας. Ποτέ μην αφήνετε κανέναν να σας εκφοβίσει. Συνεχίστε τους αγώνες για να προωθήσετε τον διάλογο, ειδικά τώρα με την επίθεση στην τρανς κοινότητα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μπορούν να προσπαθήσουν οι άλλοι να σταματήσουν την πρόοδο, δε θα πετύχουν ποτέ. Μπορεί να την επιβραδύνουν, αλλά η δικαιοσύνη κυριαρχεί πάντα.»

Αναπαύσου εν ειρήνη Olympia Dukakis.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!