Το μήνυμα για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Χορού 2021

29/04/2021
από
Friedemann Vogel
Friedemann Vogel

Ο Γερμανός χορευτής μπαλέτου Friedemann Vogel από το μπαλέτο της Στουτγκάρδης αισθάνεται πολύ μεγάλη τιμή που επιλέχθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για να μεταφέρει το επίσημο μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού για φέτος. Ως χορευτής, συνηθίζει να επικοινωνεί μέσω της κίνησης, αλλά ελπίζει ότι το μήνυμά του μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο να ενισχύσει την πολύ αναγκαία αίσθηση αλληλεγγύης στην χορευτική κοινότητα σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή και να ρίξει φως στη σημασία του χορού στον κόσμο, τώρα περισσότερο από ποτέ.

Friedemann Vogel
Friedemann Vogel

Το μήνυμα

“Όλα ξεκινούν με κίνηση – ένα ένστικτο που έχουμε όλα – και ο χορός είναι εκλεπτυσμένη κίνηση που επικοινωνεί. Όσο η άψογη τεχνική είναι σημαντική και εντυπωσιακή, είναι τελικά αυτό που η χορεύτρια ή ο χορευτής εκφράζει μέσα στην κίνηση που είναι η ουσία.

Ως χορεύτριες/τές, βρισκόμαστε αδιάκοπα σε κίνηση, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε αυτές τις αξέχαστες στιγμές. Ανεξάρτητα από το είδος του χορού, είναι αυτό που αγωνίζεται η κάθε χορεύτρια/ο κάθε χορευτής να καταφέρει. Οπότε, όταν έτσι ξαφνικά, δε μας επιτρέπεται να δίνουμε παραστάσεις πια, με κλειστά τα θέατρα και με τις ακυρώσεις των φεστιβάλ, οι κόσμοι μας μπαίνουν σε ακινησία. Όχι φυσική επαφή. Όχι παραστάσεις. Όχι κοινό. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δεν έχει δοκιμαστεί η χορευτική κοινότητα τόσο συλλογικά, να παραμείνει κινητοποιημένη, να βρούμε τον λόγο που υπάρχουμε.

Όμως, τότε ακριβώς, όταν κάτι πολύτιμο αρπάζεται από εμάς, είναι που αληθινά εκτιμούμε το πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό που κάνουμε, και πόσα πολλά σημαίνει ο χορός για την κοινωνία γενικότερα. Οι χορεύτριες/τές συχνά επαινούνται για τη σωματική τους ικανότητα, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε σταθερές/οί ακόμη περισσότερο από την πνευματική μας δύναμη. Πιστεύω ότι είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής ευκινησίας, που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε, να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας για να συνεχίσουμε να χορεύουμε και να συνεχίσουμε να εμπνέουμε.”

Friedemann Vogel
Κορυφαίος Χορευτής Μπαλέτου & Kammtertänzer
στο The Stuttgart Ballet 

 

Friedemann Vogel
Friedemann Vogel



Δες και αυτό!