Τις προάλλες με έπιασε μια εμμονή να βρω ποιο είναι το πρώτο ομοερωτικό φιλί στην ιστορία του κινηματογράφου. Ομολογώ άκρη δεν έβγαλα. Αρκετές πηγές χρεώνουν το πρώτο ομοερωτικό «ρομαντικό φιλί» στη βωβή ταινία του 1922 ‘Manslaughter’ όπου δύο γυναίκες φιλιούνται για πρώτη φορά μπροστά στον φακό της κάμερας. Χρησιμοποιώ τη φράση «ρομαντικό φιλί» για να ξεχωρίσει από τα κωμικά  και σατιρικά ομοερωτικά φιλιά, που λάμβαναν χώρα ως gags ή παρεξηγήσεις. Για παράδειγμα στην ταινία του 1916, με τίτλο ‘Behind the screen’ ο Chaplin φιλάει στο στόμα τη συμπρωταγωνίστρια του, η οποία όμως είναι μεταμφιεσμένη σε άντρα και όταν κάποιος τους πιάνει στα πράσα αμέσως ξεστομίζει «Άτακτα αγόρια» και αρχίζει την κοροϊδία. Αυτή η σκηνή παρεξήγησης νοείται σαν μια από τις πρώτες σκηνές αναπαράστασης κάποιας ομοερωτικής κατάστασης στην ιστορία του κινηματογράφου.

Αλλά, και στο βίντεο που σου παραθέτω βλέπουμε άνδρες που φιλιούνται κατά λάθος πάνω στην προσπάθεια τους να φιλήσουν την ίδια γυναίκα. Φυσικά, αμέσως σκουπίζουν τα χείλη τους και η «έμφυλη τάξη»  αποκαθίσταται, όπως συμβαίνει στις ταινίες ‘On the front page’ (1934) και ‘Hips, Hips, Hooray!’ (1926). Ένα άκρως ρομαντικό και πέραν του δέοντος ομοερωτικό φιλί ανάμεσα σε δυο άνδρες είναι αυτό που συμβαίνει σε Σοβιετική ταινία του 1927, με τίτλο ‘Bed and Sofa’ όπου παρά το πλαίσιο παρεξήγησης μέσα στο όποιο εντάσσεται και εδώ το φιλί υπάρχει έντονο ομοερωτικό subtext (κρυφό νόημα). Πιο δυτικά, το πρώτο φιλί ανάμεσα σε άνδρες μάλλον βρίσκεται στη βωβή ταινία ‘Wings’ (1927), ενώ η πρώτη φορά που γυναίκα πρωταγωνίστρια στο Χόλυγουντ, φιλά μια άλλη συμβαίνει στην ταινία του 1930 ‘Morocco’. Η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από την Marlene Dietrich. Η Dietrich ως performer σε cabaret φοράει επίσημο ανδρικό κουστούμι και καπέλο και απευθυνόμενη σε μια θεατή του κοινού της ζητά το λουλούδι που κοσμεί τα μαλλιά της. Όταν η θεατής απαντά «Φυσικά!» η Dietrich τη φιλά στο στόμα και το κοινό γελά!

Κλείνω το μικρό αφιέρωμα στα πρώτα ομόφυλα φιλιά του κινηματογράφου με έναν από τους πρώτους  ομόφυλους χορούς στην ιστορία του μέσου. Σε ένα από τα πρώτα πειραματικά φιλμ στην ιστορία του Κινηματογράφου με τίτλο ‘The Dickson Experimental Sound Film’ (1894) παρουσιάζονται δυο άνδρες να χορεύουν αγκαζέ. Αρκετές πηγές αναφέρονται στο φιλμ με τη φράση “The Gay Brothers”. Αν και δεν υπάρχει κάτι ομοερωτικό, το βρίσκω χαριτωμένα queer και στο παρουσιάζω.

Γράφει ο Γιάννης Παυλόπουλος