Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον θα λάβει χώρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαίου, ενώ ο πρώτος και δεύτερος ημιτελικός στις 18 και 20 Μαίου αντίστοιχα. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί που να θεωρούν αυτόν το θεσμό από αδιάφορο έως εμετικό, όμως εγώ θα σας παραθέσω μερικούς που με κάνουν να τον αγαπώ και να τον στηρίζω. Ρίξτε ένα βλέφαρο, και ίσως αλλάξετε γνώμη.
Από τη Μελίτα Σκαμπώ
Αγάπη για το τραγούδι
Μπορεί να μη μας αρέσουν όλα τα είδη μουσικής που παρουσιάζονται κάθε χρόνο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ακυρώνονται οι performers και οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τις συνθέσεις και τους στίχους. Οι ώρες που χρειάζονται για την παραγωγή ενός τραγουδιού, είναι ατελείωτες και κοστοβόρες. Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι από τα σχεδόν σαράντα τραγούδια μόνο ένα θα αναδειχθεί πρώτο, καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους.
Υπεράσπιση της διαφορετικότητας
Κάθε διοργάνωση είναι κι ένα pride, μια εκδήλωση υπέρ της διαφορετικότητας. Οι τηλεθεατές που παρακολουθούν τον διαγωνισμό κάθε χρόνο, αγγίζουν τα διακόσια εκατομμύρια -εξαιρώντας τους χιλιάδες που τη βιώνουν από κοντά. Πέρα από τον τελικό και τους ημιτελικούς, όλη η εβδομάδα πριν τη μεγάλη φιέστα είναι αφιερωμένη σ’ αυτή. Έτσι, έχουμε δεκάδες πάρτι και events που παρουσιάζουν την κουλτούρα της κάθε χώρας, τις διαφορές και τις ομοιότητές τους. Προσθέτοντας τα επίσημα και ανεπίσημα events που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά, τότε μιλάμε για ένα μεγάλο πάρτι. Δεν υπάρχει, όμως, μόνο αυτό. Το μήνυμα στήριξης της διαφορετικότητας είναι δυνατό κάθε χρονιά, με τους ίδιους τους κανόνες του Διαγωνισμού να αναφέρουν ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση, επάνω, αλλά και κάτω από τη σκηνή.
Διεύρυνση των οριζόντων
Κάθε χρόνο, παρουσιάζονται μερικά τραγούδια που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα ή σε προσωπικά βιώματα των performers. Μέσα από τα δικά τους χείλη μπορούμε να μάθουμε -αλλά και να κατανοήσουμε- πράγματα που μπορεί να μη τα είχαμε καν φανταστεί. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μεγαλύτερο ατού του Διαγωνισμού: ο κόσμος βλέπει, νιώθει και εκφράζεται χωρίς στεγανά και ψευτοταμπού. Έτσι λοιπόν, μεταξύ των τραγουδιών που δημιουργούνται για το χάχαλο και τα εφέ, υπάρχουν και εκείνα που μπορούν να μιλήσουν στην ψυχή μας.
Προβολή καινούριων ινδαλμάτων
Η Celine Dion, οι ABBA, οι Katrina and The Waves, η Dana International και πολλοί άλλοι, εκτόξευσαν την καριέρα τους μέσω του Διαγωνισμού. Μπορεί να μην εκκολάπτονται τόσο λαμπεροί αστέρες κάθε χρονιά, όμως κάτι φρέσκο και ουσιώδες ξεπροβάλλει πολύ συχνά. Κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι η στιγμή που ένα νέο, αστραφτερό πρόσωπο θα κάνει τη διαφορά -και αυτό είναι ένα από τα ευχάριστα του θεσμού. Πέρα όμως από την πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια καριέρα, σχεδόν όλα, όλες και όλοι βρίσκουν τον δρόμο τους. Είναι όμορφο να γίνεται κανείς μάρτυρας στη γέννηση ενός σπουδαίου ταλέντου.
Πόλος έλξης επισκεπτών
Η διοργανώτρια πόλη κάθε χρονιάς, καθορίζεται από το ποιά χώρα έλαβε την πρώτη θέση στην προηγούμενη. Είναι αλήθεια ότι τα κράτη, οι δήμοι και οι κοινότητες που φιλοξενούν τον Διαγωνισμό, μπαίνουν σε πολύ μεγάλα έξοδα. Από την άλλη, οι χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν εκείνη την περίοδο τον εκάστοτε προορισμό, δίνουν ώθηση στην τοπική οικονομία. Οι πόλεις που πρέπει να δημιουργήσουν ή να αναπλάσουν χώρους για τη διεξαγωγή των ζωντανών και μη events, αναβαθμίζονται. Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να φιλοξενούν ή να διοργανώνουν συχνότερα και πολλά άλλα πρότζεκτ.
Κυκλοφορία νέων σουξέ
Δε χρειαζόμαστε μόνο τη Γιουροβίζιον για να απολαύσουμε νέα τραγούδια που μας κάνουν να κωλοχτυπιόμαστε στα μπαρ, όμως είναι αλήθεια ότι ο θεσμός μας έχει χαρίσει αναρίθμητες στιγμές κεφιού. Παλιές και νέες επιτυχίες, όλα υπάρχουν σ’ αυτό το πολύχρωμο καλάθι γεμάτο μελωδίες. Όπως όλες οι τέχνες, έτσι και η μουσική, είναι πολιτισμός. Μέσω αυτού αναπτυσσόμαστε, μαθαίνουμε και μεταλαμπαδεύουμε συναισθήματα και εμπειρίες. Η τέχνη ενώνει και η Γιουροβίζιον είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε πίσω από τα τετριμμένα.