Ανάκληση του πιο υψηλού τίτλου τιμής ως Ανθρωπιστής της Χρονιάς στον βιολόγο Richard Dawkins. Όπως έγινε γνωστό, ακυρώθηκε η τιμή στο πρόσωπό του, μετά από δηλώσεις του για τις τρανς ζωές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Dawkins συνέκρινε τη ζωή των τρανς ατόμων με μία δήλωση της Rachel Dolezal, της λευκής γυναίκας, που ισχυρίστηκε ότι «αυτοπροσδιορίζεται» ως Μαύρη, ενώ προσπαθούσε να χτίσει καριέρα στον ακτιβιστικό και τον ακαδημαϊκό χώρο.

Richard Dawkins
Richard Dawkins

Ο Richard Dawkins έγραψε στο Twitter στις 12 Απριλίου:

«Το 2015, η Rachel Dolezal, λευκή πρόεδρος της NAACP, κατηγορήθηκε για αυτοπροσδιορισμό ως Μαύρη. Μερικοί άνδρες επιλέγουν να αυτοπροσδιοριστούν ως γυναίκες και μερικές γυναίκες επιλέγουν να αυτοπροσδιοριστούν ως άνδρες. Θα κακοποιηθείτε αν αρνηθείτε ότι είναι κυριολεκτικά αυτό με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται. Συζητήστε.»

Ο Dawkins δέχτηκε επίθεση μέσω των κοινωνικών δικτύων και των Μ.Μ.Ε για την «κακή πίστη» του σε μία από τις πολλές ανεπιθύμητες απόψεις του, που έχει εκφράσει για την τρανς κοινότητα.

Αν και αργότερα προσπάθησε να υποστηρίξει ότι το tweet του ήταν «ακαδημαϊκό» και ότι δεν «σκόπευε να υποτιμήσει τους τρανς ανθρώπους», η Αμερικανική Ανθρωπιστική Ένωση (AHA) του αφαίρεσε την υψηλότερη τιμή της, του Ανθρωπιστή της Χρονιάς, η οποία του απονεμήθηκε το 1996.

Η δήλωση της Αμερικανικής Ανθρωπιστικής Ένωσης (AHA):

«Δυστυχώς, ο Richard Dawkins έχει συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια μια ιστορία δηλώσεων, που χρησιμοποιούν το πρόσχημα του επιστημονικού λόγου, για να υποτιμήσει περιθωριοποιημένες ομάδες, μια προσέγγιση αντιθετική με τις ανθρωπιστικές αξίες.

«Η τελευταία του δήλωση υπονοεί ότι οι ταυτότητες των τρανς προσώπων είναι ψευδείς, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται στη Μαύρη ταυτότητα, ως κοινότητα που μπορεί να υποτεθεί, όταν είναι βολική.

«Οι επακόλουθες προσπάθειές του για διευκρίνιση είναι ανεπαρκείς και δεν εκφράζουν ούτε ευαισθησία ούτε ειλικρίνεια.

«Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της AHA κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο Richard Dawkins δεν αξίζει πλέον να τιμάται από την AHA και ψήφισε να αποσύρει, με άμεση ισχύ, το βραβείο Humanist of the Year του 1996».

Στη δήλωσή της σχετικά με τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την ποικιλομορφία και την ένταξη, η AHA ανέφερε:

«Γνωρίζουμε ότι οι λευκοί ετεροκανονικοί, πατριαρχικοί θεσμοί, οι δομές εξουσίας και οι κοινωνικές συμπεριφορές βλάπτουν τα αυτόχθονα άτομα, τα Μαύρα άτομα, τα άτομα με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα άτομα με αναπηρία, τις γυναίκες και άλλες κοινότητες —Ιδιαίτερα εκείνων που φέρουν διαθεματικές περιθωριοποιημένες ταυτότητες.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι αδικίες έχουν τις ρίζες τους σε μακροχρόνιες εμφανείς και συστηματικές ανισότητες. Αναγνωρίζουμε ότι οι οργανωτικές μας δομές δημιουργήθηκαν από αυτές και συνεχίζουν να διαιωνίζουν αυτές τις αδικίες και ανισότητες.

«Η AHA δεσμεύεται να διατηρούμε τον εαυτό μας υπόλογο για να διασφαλίσουμε ότι η αμεροληψία και η δικαιοσύνη ενσωματώνονται σε κάθε πτυχή του οργανισμού μας.»

Ο Dawkins δεν απάντησε δημοσίως στην ανάκληση του βραβείου του.