Ιστορική αλλαγή στην πρόληψη του HIV μεταξύ γκέι και bi ανδρών στην Αυστραλία

0
516

Υπήρξε μια γρήγορη, ιστορική αλλαγή στην πρόληψη του HIV μεταξύ γκέι και bi ανδρών στην Αυστραλία, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση των κοινοτικών ερευνών, που γίνονται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ενώ η συνεπής χρήση προφυλακτικών έχει μειωθεί δραματικά, η χρήση της θεραπείας PrEP και PEP έχει αυξηθεί. Η μελέτη του καθηγητή Martin Holt του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού AIDS.

Η Αυστραλία υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στην ταχεία διάδοση του φαρμάκου PrEP για την πρόληψη του HIV, η οποία διατίθεται δωρεάν για τα περισσότερα άτομα.

Τα δεδομένα για τη μελέτη προέρχονται από 32.048 απαντήσεις στις περιοδικές έρευνες της Αυστραλιανής ΛΟΑΤ+ κοινότητας, οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ 2014 και 2019. Αυτή η ανάλυση περιλαμβάνει μόνο άντρες που ανέφεραν περιστασιακό σεξ με άλλους άνδρες.

Οι μισοί συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 27 και 45 ετών. Οι περισσότεροι αναγνωρίζονται ως ομοφυλόφιλοι (90%) ή αμφιφυλόφιλοι (7%) και γεννήθηκαν στην Αυστραλία (70%). Η  αναφερόμενη HIV κατάσταση ήταν αρνητική (82%), θετική (10%) και μη δοκιμασμένη / άγνωστη (9%). Το ένα τρίτο ζούσε στη Νέα Νότια Ουαλία, το ένα τρίτο στη Βικτώρια, το ένα πέμπτο στο Κουίνσλαντ και το υπόλοιπο αλλού στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η χρήση προφυλακτικών μειώθηκε κατά 22% από το 2014, ενώ χρήση της PrEP από άντρες που είχαν σεξ χωρίς προφυλάξεις, αυξήθηκε κατά 30%.

«Η ανάλυσή μας στα εθνικά δεδομένα καταδεικνύει μια ιστορική αλλαγή στις σεξουαλικές πρακτικές των Αυστραλών ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών», καταλήγουν ο Holt και οι συνεργάτες του. «Μεταξύ 2014 και 2019, η πιο συχνή στρατηγική πρόληψης του HIV από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες με περιστασιακούς συντρόφους άλλαξε από τη χρήση προφυλακτικού σε PrEP.»