Με τον κόσμο του αθλητισμού να μετρά αντίστροφα μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον Ιούλιο, τα μάτια των ΛΟΑΤ+ ακτιβιστών είναι στραμμένα στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας.

Πάνω από 100.000 άτομα έχουν υπογράψει ένα αίτημα που καλεί την κυβέρνηση να εγκρίνει έναν νόμο για την ισότητα των ΛΟΑΤ+, πριν από την έναρξη των Αγώνων στις 23 Ιουλίου, γιορτάζοντας την «ενότητα στην πολυμορφία».

«Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δύναμη να κινητοποιήσουν αθλητές και κοινό για να μιλήσουν για αυτά που πιστεύουν», δήλωσε ο Hudson Taylor, ιδρυτής της Athlete Ally, μιας αμερικανικής ομάδας που υποστηρίζει το αίτημα προς την κυβέρνηση.

«Ο αθλητισμός μάς διδάσκει ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε μαζί και τώρα είναι η ώρα για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα στην Ιαπωνία».

Ο Taylor αναφέρθηκε την περίπτωση των Αφροαμερικανών αθλητών Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος που στάλθηκαν στο σπίτι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 για την έντονη διαμαρτυρία τους ενάντια στο ρατσισμό αλλά και στις διαμαρτυρίες του 2014 κατά των ομοφοβικών νόμων της Ρωσίας, στα πλαίσια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκτός από ένα διάστημα στη δεκαετία του 1870, το gay σεξ δεν ήταν ποτέ παράνομο στην Ιαπωνία. Ωστόσο, τον περασμένο αιώνα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ + ξεχάστηκαν λόγω μιας κουλτούρας με ισχυρές οικογενειακεντρικές συμπεριφορές, λένε οι ακτιβιστές.

Η ομοφυλοφιλία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ταμπού, αν και η αποδοχή της στην Ιαπωνία αυξήθηκε σε 68% το 2019 από 54% το 2002, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center.

Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές κέρδισαν μια συμβολική νίκη τον περασμένο μήνα, όταν ένα ιαπωνικό δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση των γκέι γάμων είναι «αντισυνταγματική», αν και τα ομόφυλα ζευγάρια που κινητοποιήθηκαν νομικά έχασαν το αίτημα για αποζημίωση.

«(Η απόφαση) είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα για πολλά ομόφυλα ζευγάρια», δήλωσε στο Reuters η Suki Chung, υπεύθυνη εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δυσκολίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τις ρυθμίσεις για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν προβλέπω ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει την ισότητα στον γάμο … πριν από τους αγώνες».

Ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γκέι γάμων γ κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το 2019, αλλά απέτυχε να προχωρήσει, αφού δεν μπόρεσε να κερδίσει την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος (LDP).