Το πιο αποτελεσματικό δοκιμαστικό εμβόλιο για τον HIV, μέχρι σήμερα

07/04/2021
από

Αρκετά υποσχόμενο φαίνεται να είναι ένα νέο εμβόλιο για τον HIV, το οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση δοκιμής σε ανθρώπους. 

Το νέο εμβόλιο συνέβαλε στην παραγωγή σπάνιων ανοσοκυττάρων, που απαιτούνται για τη δημιουργία αντισωμάτων κατά του HIV, στο 97% των συμμετεχόντων κατά την πρώτη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους. Αυτό το καθιστά, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HIV μέχρι σήμερα.

Η Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο του AIDS (ΙΑVI) και η Scripps Research, που αναπτύσσουν το εμβόλιο, ανέφεραν πως οι ερευνητές του HIV έχουν επιδιώξει το «ιερό δισκοπότηρο διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος» για «δημιουργία σπάνιων αλλά ισχυρών αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν διαφορετικά στελέχη του HIV».

Ο Δρ William Schief, καθηγητής της Scripps Research και διευθυντής του σχεδιασμού εμβολίων στο Κέντρο Αντισωμάτων του IAVI, του οποίου το εργαστήριο ανέπτυξε το εμβόλιο, δήλωσε ότι το εμβόλιο στοχεύει να πυροδοτήσει τη διέγερση Β κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα προκαλούν την παραγωγή μιας ποικιλίας εξουδετερωτικών αντισωμάτων (bnAbs).

Ο Schief εξήγησε: «Εμείς και άλλοι υποστηρίξαμε πριν από πολλά χρόνια ότι για να προκαλέσουμε bnAbs, πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ενεργοποιώντας τα σωστά Β κύτταρα – κύτταρα που έχουν ειδικές ιδιότητες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε κύτταρα που εκκρίνουν bnAb».

«Τα δεδομένα από αυτήν τη δοκιμή επιβεβαιώνουν την ικανότητα ενός ανοσογόνου εμβολίου να κάνει ακριβώς αυτό».

Υποστήριξε, επίσης, ότι η μελέτη «αποτελεί απόδειξη αρχής για ένα εμβολίου κατά του HIV» και ότι η ιδέα που αναπτύχθηκε στη μελέτη «θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλους παθογόνους παράγοντες» όπως η γρίπη, ο δάγκειος πυρετός, το ζίκα, οι ιοί της ηπατίτιδας C και η ελονοσία.

Η Δρ Julie McElrath, αντιπρόεδρος και διευθύντρια του τμήματος εμβολίων και μολυσματικών ασθενειών του Fred Hutch, δήλωσε ότι η δοκιμή ήταν «μια μελέτη ορόσημο στον τομέα του εμβολίου για τον ιό HIV». Πρόσθεσε επίσης ότι «παρέχει έναν χάρτη πορείας για την επιτάχυνση της περαιτέρω προόδου προς ένα εμβόλιο HIV»

Η Δρ Ayoade Alakija, πρόεδρος της Συμμαχίας Εμβολίων COVID-19 για την Αφρική, γιόρτασε την είδηση αυτή στο Twitter. «Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέχρι σήμερα δοκιμαστικό εμβόλιο για τον ιό HIV.

Βασίζεται στο εμβόλιο για τον COVID της Moderna»




Δες και αυτό!