Leo Varadkar: Εγκαταλείπει το σπίτι του μετά από ομοφοβικές απειλές θανάτου

05/04/2021
από
Leo Varadkar
Leo Varadkar και ο σύντροφός του Matt

Ο Leo Varadkar και ο σύντροφός του Matt αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, αφού έλαβαν «ομοφοβικές» απειλές θανάτου από ακροδεξιά άτομα.

Ο πρώην ιρλανδός ηγέτης δεχόταν «εξαιρετικά σοβαρές» απειλές θανάτου τις τελευταίες εβδομάδες, μερικές από τις οποίες ήταν ομοφοβικής φύσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sunday Independent της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Leo Varadkar και ο σύντροφός του Matt έπρεπε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στο Castleknock του Δουβλίνου, με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων της Ιρλανδίας, καθώς οι απειλές κλιμακώνονταν. Τώρα, τους έχει δοθεί επιπλέον προστασία από την αστυνομία και βρίσκονται σε πιο ασφαλή τοποθεσία.

Οι πιο πρόσφατες απειλές θανάτου, που απευθύνονται στον Varadkar, ο οποίος επί του παρόντος είναι αναπληρωτής ηγέτης της ιρλανδικής κυβέρνησης, λέγεται ότι είναι «ιδιαίτερα σοβαρές».

Έχει, επίσης, στοχοποιηθεί από αντι-lockdown εξτρεμιστές, και από πιστούς παραστρατιωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι απειλές θανάτου θεωρούνται «αξιόπιστες» από πηγές της ασφαλείας.

Οι «ομοφοβικές» απειλές θανάτου εναντίον του Leo Varadkar είναι «ανησυχητικές»

Ο Neale Richmond, πολιτικός στο κόμμα Fine Gael του Varadkar, είπε στη Sunday Independent ότι γνώριζε τις «ανησυχητικές» απειλές θανάτου.

Ο Richmond αναγνώρισε ότι ο Varadkar έχει στοχοποιηθεί με «ομοφοβικές απειλές θανάτου» και «ρατσιστικές απειλές θανάτου» με τα χρόνια.

«Δεν είναι ωραίο για τον ίδιο και για τον σύντροφό του Matt. Αλλά, συνεχίζει και έχει μεγάλη πίστη στους φρουρούς της ασφάλειάς του», πρόσθεσε.

Οι τελευταίες απειλές έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά από ένα σκίτσο της διεύθυνσης σπιτιού του Varadkar, που εμφανίστηκε σε έναν τοίχο στο Μπέλφαστ.

Μία άλλη απειλή ήρθε, επίσης, μέσω ενός γκράφιτι στο Μπέλφαστ τον Ιανουάριο, το οποίο τον απειλούσε να μη διασχίσει τα σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, γύρω από τη συμφωνία Brexit και τα ιρλανδικά σύνορα.

Ποιος είναι ο Leo Varadkar;

Ο Leo Varadkar έγραψε ιστορία, όταν έγινε το πρώτο ανοιχτά γκέι πολιτικό πρόσωπο στην Ιρλανδία το 2017, αφού κέρδισε την ηγεσία του κόμματος Fine Gael (κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα).

Το κόμμα του έχασε έδρες στις γενικές εκλογές του 2020, οδηγώντας το Fine Gael να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το Fianna Fáil και το Κόμμα των Πράσινων για να συνάψουν έναν τριμερή συνασπισμό. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Varadkar θα λειτουργήσει ως “tánaiste” (αναπληρωτής ηγέτης) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε θα γίνει ξανά “taoiseach” για το δεύτερο μισό της διάρκειας της κυβερνητικής του θητείας.

Ο Varadkar έκανε coming out ως γκέι ζωντανά στο ραδιόφωνο, πριν από το δημοψήφισμα για την ισότητα των γάμων στη χώρα το 2015. Από τις 14 Ιουνίου 2017 μέχρι τις 27 Ιουνίου 2020 ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. Εκτός από πολιτικός είναι και γιατρός.




Δες και αυτό!