Ας μιλήσουμε για την ψωρίαση

07/04/2021
από
Mobile

Μια δερματική πάθηση για την οποία ευθύνεται η «λανθασμένη απάντηση» του ανοσοποιητικού στoν ρυθμό ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος.

Ο λόγος για την ψωρίαση, η οποία αφήνει το στίγμα της όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στην καθημερινή ζωή των ατόμων που έρχονται αντιμέτωποι μαζί της. Ωστόσο, η πρόοδος της επιστήμης στη φαρμακευτική αντιμετώπιση και η συνεργασία με τον ειδικό γιατρό μπορούν να ελέγξουν σήμερα αποτελεσματικά τη νόσο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ψωρίαση είναι αυτοάνοσο, χρόνιο, φλεγμονώδες μη μεταδοτικό νόσημα, το οποίο πλήττει ποσοστό περίπου το 2% των Ελλήνων, καθώς και αντίστοιχο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Πολλοί συγχέουν την ψωρίαση με τη ψώρα, η οποία είναι διαφορετική δερματοπάθεια η οποία προκαλείται από το άκαρι της ψώρας, είναι μεταδοτική και χαρακτηρίζεται από έντονη φαγούρα. Η σοβαρότητα της ψωρίασης ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 80% των πάσχει από ήπια – μέτρια μορφή της νόσου. Πρόκειται για μακροχρόνια ασθένεια με περιόδους εξάρσεων οπότε τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και υφέσεων με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Έντονο στρες, αλκοόλ, καπνός, κρύος και ξηρός καιρός, μία λοίμωξη με συμπτώματα στον λαιμό, συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς και κάποιος τραυματισμός είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν την έξαρση της ψωρίασης. Γι΄αυτό και όσοι πάσχουν καλό είναι να ενημερώνονται και να συζητούν με τον γιατρό τους προκειμένου να διαχειρίζονται με καλύτερο τρόπο την ασθένειά τους.

Η ψωρίαση παρουσιάζεται με πολλά «πρόσωπα». Η πιο συνηθισμένη μορφή της ωστόσο είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, η οποία αφορά και την πλειονότητα των ασθενών (80-89%) και εκδηλώνεται με κόκκινες πλάκες, οι οποίες καλύπτονται με ασημί λέπια. Μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια, στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής και στο πρόσωπο. Συχνή είναι επίσης η σταγονοειδής ψωρίαση, η οποία εμφανίζεται με μικρά κόκκινα σημάδια σε σχήμα σταγόνας, κυρίως στο σώμα. Να σημειώσουμε ότι 1 στους 3 πάσχοντες από ψωρίαση μπορεί να εμφανίζει ψωριασική αρθρίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση, η οποία προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις.

Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν σήμερα στα χέρια των επιστημόνων στοχεύουν στον έλεγχο της ασθένειας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε ήπιες περιπτώσεις ο γιατρός θα συστήσει τοπικές κρέμες και αλοιφές, ενώ αν κριθεί απαραίτητο , θα προχωρήσει σε ισχυρότερες θεραπείες, όπως η φωτοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή.

Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και14 εκατομμύρια ευρωπαίοι, εξίσου άνδρες και γυναίκες. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο φαίνεται ότι ηλικίες αιχμής είναι εκείνες από 18 έως 39 και από 50 έως 69 ετών εμφανίζεται. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν από ψωρίαση περίπου 200,000 άτομα. Οι εξάρσεις της ψωρίασης πολλές φορές έχουν αντίχτυπο στην συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς, ο οποίος νιώθει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αφήνει πίσω πολλές από τις αγαπημένες του δραστηριότητες και ζει απομονωμένος και όχι ευτυχισμένος.

επιστημονική ομάδα facemed




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!