Μεσαίωνα και στο οικογενειακό δίκαιο οραματίζεται η κυβέρνηση

19/03/2021
από

Με σοβαρές τάσεις οπισθοδρόμησης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Οικογενειακό Δίκαιο αλλά κυρίως το υπάρχον ελληνικό νομικό πλαίσιο, αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου για τη συνεπιμέλεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Με άξονα ακόμα και τις πλέον ακραίες φωνές συλλόγων μπαμπάδων και χωρίς -ως συνήθως- να ληφθεί υπόψη του κ. Τσιάρα και των συνεργατών του η άποψη όλων των γυναικείων οργανώσεων, των φορέων δικαιωμάτων αλλά και του νομικού κόσμου, καταρτίστηκε ένα νομοσχέδιο που πριν από όλα παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών. Παιδιά που γεύτηκαν την κακοποίηση της μητέρας τους ή και των ίδιων από τον πατέρα-θύτη θα υποχρεώνονται να τον συναντούν επί χρόνια και μέχρι να τελεσιδικήσουν οι εις βάρος του δικαστικές αποφάσεις.

Το νομοσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, την ΕΣΔΑ και τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεως κατά των γυναικών κτλ.

«Το νομοσχέδιο παρέκαμψε πλήρως το πόρισμα Ι. Τέντε (ε.ε. Αρείου Πάγου), δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν από τους ειδικούς, ενώ οι διατάξεις του, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, προωθήθηκαν από ομάδες συμφερόντων συγκεκριμένων κατηγοριών πατεράδων με εκκρεμείς οικογενειακές υποθέσεις. Περαιτέρω, οι ομάδες αυτών των συμφερόντων διακατέχονται και προωθούν μια απαράδεκτη για το νομικό μας πολιτισμό ρητορεία, επιτίθενται σε βάρος των μητέρων και των φεμινιστριών που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο με προσβλητικές εκφράσεις, και προάγουν το μίσος. Φτάνουν δε στο σημείο να διοργανώνουν εκδηλώσεις, δημοσιεύματα και υποτιθέμενες αναλύσεις προκειμένου να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να πείσουν την κοινωνία ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει έμφυλο πρόσημο και ότι οι γυναίκες ασκούν βία εξίσου. Η αντιστροφή αυτή της πραγματικότητας, η παραχάραξη της ιστορίας και η νέα καταγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας αντιστοιχεί στα νέα ακροδεξιά μορφώματα που έχουν καταλάβει δημόσιο λόγο για διάφορα θέματα διεθνώς».

Τα παραπάνω αναφέρουν σε εκτενές κείμενο όχι μόνο εκπρόσωποι της Ένωσης Δικηγόρων, αλλά το σύνολο των οργανώσεων που σχετίζονται με τα θέματα έμφυλων διακρίσεων, προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού κ.λπ.

Η κυβέρνηση των αρίστων και στο πεδίο του οικογενειακού δικαίου ξαναγυρνά την Ελλάδα στο Μεσαίωνα μιας πατριαρχικής αντίληψης, ποδοπατώντας έναν από τους πλέον δημοκρατικούς Νόμους που ισχύει στη χώρα για το οικογενειακό δίκαιο, στερώντας όχι μόνο από το παιδί αλλά και από τη μητέρα την προστασία, αλλά και από τη δικαιοσύνη το δικαίωμα και την υποχρέωση να τους προστατεύει. Οι σφοδρές αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν είναι πλέον ο μόνος δρόμος για… να σωθεί οτιδήποτε κι αν σώζεται.




Δες και αυτό!