Ο πρωταθλητής skater, Conor McDermott-Mostowy, δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι γκέι από την οικογένεια, τα φιλικά του πρόσωπα και τους συναδέλφους αθλητές του, αλλά δεν διακοσμούσε τον φωριαμό του με σημαίες υπερηφάνειας.

Ο 22χρονος, ο οποίος κατάγεται από την πρωτεύουσα των Η.Π.Α. Washington, D.C, δήλωσε πρόσφατα στο Outsports, ότι αισθάνθηκε τρόμο να κάνει δημόσιο coming out, λόγω των αρνητικών στερεοτύπων, που απεικονίζουν τους γκέι άντρες, ως μη αθλητικούς. Ωστόσο, μετά τη νίκη του -με δύο διακρίσεις- στα εθνικά πρωταθλήματα των Η.Π.Α. την περασμένη εβδομάδα στη Γιούτα, δεν τον αγγίζουν πια τα ψευδή στερεότυπα.

«Νομίζω ότι το είχα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου», εξήγησε ο McDermott-Mostowy. “Δε ήθελα να μιλήσω για το ότι είμαι ομοφυλόφιλος, γιατί υπάρχει ένα στερεότυπο ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι αθλητικοί, και δε ήθελα να στραφεί αυτό εναντίον μου, ή να δικαιολογούν ένα κακό αποτέλεσμα.” 

Αλλά, μετά από τη διπλή νίκη της περασμένης εβδομάδας, στους αγώνες Men’s Mass Start και Men’s 100 Meter, καθώς και τη χάλκινο διάκριση στον αγώνα των 1.500 μέτρων, ο αστέρας του skating, είπε ότι είναι κάτι παραπάνω από αποδεδειγμένη την πλάνη αυτού του στερεότυπου.

«Αισθανόμουν άβολα μ’ αυτό», είπε για το στερεότυπο, «αλλά νιώθω ότι σ’ αυτό το σημείο, κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα».

Ο McDermott-Mostowy είπε ότι ήταν ιδιαίτερα περήφανος για το αποτέλεσμα των 1.000 μέτρων, ένα προσωπικό καλύτερο ρεκόρ.

Ο νεαρός speedskater έχει τα μάτια του στραμμένα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, ελπίζοντας να κερδίσει μία θέση στην Team USA. Θα είναι μια γρήγορη άνοδος, καθώς ξεκίνησε την παγοδρομία στο δρόμο, μόλις πριν από πέντε χρόνια. Έκανε τη μετάβαση σε επαγγελματικό επίπεδο μετά από πρόταση ενός προπονητή, που είδε το ταλέντο του. Ο προπονητής αποδείχθηκε σωστός από την αρχή, και ο McDermott-Mostowy από τότε βελτιώνεται ταχύτατα, και χτίζει ένα όνομα στο άθλημα.

Σε αντίθεση με πολλούς κουήρ αθλητές, ο McDermott-Mostowy δεν είχε μεγάλη εσωτερική αγωνία για με τη σεξουαλικότητά του, ούτε δυσάρεστες ιστορίες με την οικογένεια και τα φιλικά του πρόσωπα. Η ιστορία του είναι αντ’ αυτού μια ιστορία αποδοχής και επιβεβαίωσης. Είναι μια ιστορία που έχει ένα χαρούμενο τέλος, και τη μοιράζεται τώρα, εν μέρει, για να εμπνεύσει άλλους αθλητές που παραμένουν στην ντουλάπα.

«Εάν μια ευτυχισμένη ιστορία coming out, μια ευτυχισμένη αθλητική ιστορία, που μπορεί να βοηθήσει κάποιον, κι αυτό είναι υπέροχο», δήλωσε ευτυχισμένος.