Τον Πλεύρη κατονόμασε ο Τσίπρας ως υπαίτιο της καθυστέρησης της δίκης των δολοφόνων του Ζακ

Vouli Tsipras
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής για την αστυνομική βία

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απολογητικός σήμερα στη Βουλή για το γεγονός ότι και επί κυβερνήσεώς του συνέβη ένα περιστατικό ωμής και αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Μίλησε, βεβαίως, για τον ξυλοδαρμό στην οδό Γλάδστωνος που κατέληξε στον θάνατο του θύματος, του Ζακ Κωστόπουλου.

Απευθυνόμενος, όμως, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του απαρίθμησε τι έκανε η κυβέρνηση τότε για να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Και υπενθύμισε σε όλους όσους ακούσαμε τη συζήτηση το πώς έχει εξελιχθεί σήμερα η υπόθεση. Κατονόμασε, μάλιστα, ως κύριο υπαίτιο για την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, τον συνήγορο των κατηγορουμένων αστυνομικών και βουλευτή της ΝΔ, Αθανάσιο Πλεύρη.

“Μας ρωτάτε λοιπόν τι κάναμε εμείς επί των ημερών μας”, είπε κάποια στιγμή στη μέση της δευτερολογίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: “Θα σας πω ότι κι εμείς είχαμε ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας το οποίο μας εξόργισε όλους, τον θάνατο ενός συμπολίτη μας από ξυλοδαρμό. Αναφέρομαι στον Ζακ Κωστόπουλο.

Επί υπουργίας της Όλγας Γεροβασίλη, διατάχθηκε αμέσως Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία ολοκληρώθηκε τάχιστα, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι εμπλεκόμενοι”.

Το ιατρικό πόρισμα διέλυσε κάθε αμφιβολία για τα αίτια του θανάτου του Ζακ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιατρικό πόρισμα, λέγοντας ότι “διέλυσε κάθε αμφιβολία για τα αίτια του θανάτου του. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε εντός μηνός και, παρά τις υπηρεσιακές μεταβολές που επέβαλαν να αλλάξει τρεις φορές ο διενεργών την ΕΔΕ αξιωματικός, το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε ήδη τον Δεκέμβριο του 2018. Μέχρι την ολοκλήρωση της πειθαρχικής διαδικασίας, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί όχι μόνο είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την πρώτη στιγμή, αλλά είχαν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία.”

Δεν έχει επιβληθεί καμία πειθαρχική ποινή από την αστυνομία

Όσον αφορά το πόρισμα της ΕΔΕ, ο κ. Τσίπρας είπε: “Προτάθηκε πειθαρχική δίωξη και συγκεκριμένα οι βαρύτερες ποινές. Ο δε Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ανεξάρτητος εθνικός οργανισμός διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας είχε επισφραγίσει ότι η συγκεκριμένη ΕΔΕ διεξήχθη και εντός του προβλεπόμενου χρόνου και εντός των τηρούμενων σχετικών διαδικασιών.”

Και ρωτά τελικά τον πρωθυπουργό “Τι έχει γίνει σήμερα;”, απαντώντας ότι: “Καμία πειθαρχική ποινή δεν φαίνεται να υπάρχει. Καμία πειθαρχική ποινή δεν έχει επιβληθεί από την αστυνομία. Ο λόγος; Μεταξύ άλλων και λόγω κωλύματος του συνήγορου υπεράσπισης των διωκόμενων, του κ. Πλεύρη. Αυτή είναι η αλήθεια. Ένα κραυγαλέο περιστατικό. Γιατί δεν το προχωράτε;”

Δείτε στο βίντεο τη δευτερολογία του κ. Τσίπρα από το 12:50 και μετά:

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/2912906448978157

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!