Πρόεδρε Μπάιντεν, επιτρέψτε στους γκέι και bi άντρες να δώσουν αίμα

11/03/2021
από

Ο Μπάιντεν έχει κάνει μια αόριστη υπόσχεση ότι οι απαιτήσεις δωρεάς αίματος βασίζονται στην επιστήμη και όχι στο στίγμα. Εάν είναι σοβαρός για αυτήν την υπόσχεση, θα πρέπει να τερματίσει αμέσως την απαγόρευση βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η διοίκηση του Μπάιντεν έχει δείξει προς το παρόν καλή θέληση προς τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα. Διόρισε το πρώτο ανοιχτά γκέι μέλος του υπουργικού συμβουλίου στην ιστορία των ΗΠΑ, επέκτεινε τις πολιτικές κατά των διακρίσεων για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και ανέστρεψε τέσσερα χρόνια εκτελεστικών ενεργειών κατά της κοινότητα από την κυβέρνηση Τραμπ, όπως η απαγόρευση της στρατιωτικής υπηρεσίας σε τρανς άτομα.

Αυτές οι κινήσεις ήταν μια ανάσα καθαρού αέρα, αλλά η διοίκηση του Μπάιντεν πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καταργώντας αμέσως την (εδώ και 30 χρόνια) απαγόρευση σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) να δωρίζουν αίμα και πλάσμα. Ο Μπάιντεν έχει τη δύναμη να ενερήσει μονομερώς σε αυτό το ζήτημα, χωρίς συμβουλές από το Κογκρέσο, ενημερώνοντας απλώς την πολιτική της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το FDA υιοθέτησε την πολιτική, σύμφωνα με την οποία οι γκέι και bi άνδρες αποκλείονται για πάντα από την αιμοδοσία, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του AIDS. H ισόβια απαφόρευση καταργήθηκε το 2015, αλλά αντικαταστάθηκε με έναν κανόνα αποχής από το σεξ για ένα έτος.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, καθώς ο κορονοϊός μαινόταν σε όλη τη χώρα, το FDA μείωσε γρήγορα την περίοδο αποχής σε μόλις τρεις μήνες. Είτε όμως πρόκειται για ένα έτος είτε για τρεις μήνες, εξακολουθεί να δημιουργεί διακρίσεις. Οι straight άνθρωποι δεν χρειάζεται να υπόσχονται την αγαμία για να δωρίσουν αίμα.

Η απαγόρευση διαιωνίζει ένα γνωστό στίγμα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες εδώ και δεκαετίες. Αντί να εφαρμόσει την απαγόρευση σε άτομα με υψηλό κίνδυνο, το FDA επέλεξε να επικεντρωθεί στον αποκλεισμό μιας κοινότητας που έχει μακρά ιστορία διακρίσεων. Είναι μια απαρχαιωμένη και διακριτική κατευθυντήρια γραμμή που βασίζεται στην αντίληψη και όχι στην επιστήμη.

Είναι αλήθεια ότι ο ιός HIV επηρεάζει και τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, αλλά δεν είναι η πλήρης ιστορία. Σύμφωνα με το CDC, οι γκέι και bi αντιπροσώπευαν το 69% των 38.000 νέων διαγνώσεων HIV στις ΗΠΑ το 2018, ενώ το 24% εντοπίστηκε σε straight άτομα. Ωστόσο, ο φόβος είναι περιττός. Το FDA ελέγχει κάθε μονάδα αιμοδοσίας για μολυσματικές ασθένειες, προτού εισέλθει στην ομάδα δωρεών.

Από το 2002, το FDA έχει χρησιμοποιήσει μια γρήγορη δοκιμή αντισωμάτων HIV που επιτρέπει αποτελέσματα την ίδια ημέρα. Αυτή η τεχνολογία εντοπίζει τον ιό HIV εντός εβδομάδων από την έκθεση.

Το 2014, το Ινστιτούτο Williams στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες διαπίστωσε ότι η διαθέσιμη παροχή αίματος στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά δύο έως τέσσερα τοις εκατό ετησίως, εάν ο πληθυσμός των γκέι και bi ανδρών ήταν σε θέση να δωρίσει. Αυτό είναι πάνω από μισό εκατομμύριο μονάδες αίματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Πρόσφατα γεγονότα, όπως η επιδημία του κορανοϊού, δημιούργησαν μια εθνική έλλειψη αιμοδοσίας και πλάσματος.

Ο στόχος του FDA πρέπει να είναι η ανάπτυξη πολιτικών που επιτρέπουν στον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να δωρίζουν αίμα. Αντ ‘αυτού, έχουν επιλέξει να αποκλείσουν ολόκληρες ομάδες ανθρώπων με βάση το στίγμα.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το FDA ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μελέτη σχετικά με το εάν θα εφαρμόσει ένα ερωτηματολόγιο βάσει κινδύνου αντί της απαγόρευσης. Αυτό ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το FDA δεν έχει ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη. Το ABC News ανέφερε ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Η διοίκηση του Μπάιντεν έκανε πολλά βήματα προς τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα στις πρώτες εβδομάδες της διοίκησής του. Ο Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να διορθώσει αυτό το ιστορικό λάθος, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα των απαιτήσεων επιλεξιμότητας του αιμοδότη. Ο Μπάιντεν έχει κάνει μια αόριστη υπόσχεση ότι οι απαιτήσεις δωρεάς αίματος βασίζονται στην επιστήμη και όχι στο στίγμα. Εάν είναι σοβαρός για αυτήν την υπόσχεση, θα πρέπει να τερματίσει αμέσως την απαγόρευση βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.




Δες και αυτό!