Ο Viktor Orbán ξεκίνησε να χτίζει τη δική του πολιτική δύναμη σε ολόκληρη την Ε.Ε., αφού παραιτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.), λόγω αυτού που αποκαλεί «ΛΟΑΤΚ παραφροσύνη.»

Ο ακροδεξός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανακοίνωσε την Τετάρτη (3 Μαρτίου) ότι αποσύρει το κόμμα του Fidesz από το συντηρητικό μπλοκ, το οποίο ετοιμάζεται να ψηφίσει για την απομάκρυνσή του από την ομάδα.

Ο Orbán κατέστησε σαφές ότι δε θα παραμείνει, ώστε να τον διώξουν και καυχήθηκε ότι θα χτίσει τη συμμαχία του για να ανταγωνιστεί το Ε.Λ.Κ.

«Το καθήκον μας είναι σαφές», δήλωσε. «Τώρα -χωρίς το Ε.Λ.Κ.- πρέπει να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό δικαίωμα, που να προσφέρει ένα σπίτι σε ευρωπαίους πολίτες, που δε θέλουν μετανάστες, που δε θέλουν πολυπολιτισμικότητα, που δεν έχουν καταλήξει σε «ΛΟΑΤΚ παραφροσύνη», που υπερασπίζονται τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης, την κυριαρχία των εθνών, και που βλέπουν τα έθνη τους, όχι ως μέρος του παρελθόντος τους, αλλά ως μέρος του μέλλοντός τους.»

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν το παλιό σπίτι του Fidesz και είχε παράσχει στον Viktor Orban κρίσιμους δεσμούς, νομιμότητα, και ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όμως, οι σχέσεις έγιναν ολοένα και πιο τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας μετατοπίζεται σε αυταρχικό με επιθέσεις του στην κοινότητα των ΛΟΑΤ+ ατόμων και όχι μόνο.

Αυτό το έκανε ακόμη πιο ταπεινωτικό για τον Orban, όταν ο ευρωβουλευτής του, και κορυφαίος αντι-ΛΟΑΤ σύμμαχος, Jozsef Szajer, αναγκάστηκε πρόσφατα να παραιτηθεί, αφού συνελήφθησε σε γκέι πάρτυ για σεξ.

Το παρατεταμένο σκάνδαλο άφησε το Fidesz με μόνο 12 ευρωβουλευτές στο Ε.Λ.Κ. Όλοι τεχνικά είχαν ανασταλεί από τη συμμαχία από το 2019, λόγω των σοκαριστικά παράνομων πολιτικών τους, αλλά ο αποκλεισμός τους επρόκειτο να γίνει μόνιμος, μετά από μια ενδοκομματική ψηφοφορία για την αναστολή των μελών που είχαν υποπέσει σε παραπτώματα.

Η κίνηση σηματοδότησε τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ του ηγέτη της Ουγγαρίας και του mainstream περιβάλλοντος της Ε.Ε., και ο Orban το είδε ως μια απόλυτη επίθεση.

Επίδειξε τις αλλαγές στον κανόνα την Τρίτη (2 Μαρτίου), χαρακτηρίζοντάς τους ως «σαφώς μια εχθρική κίνηση εναντίον του Fidesz και των ψηφοφόρων μας».

«Ο περιορισμός της ικανότητας των ευρωβουλευτών μας να εκτελούν τα καθήκοντά τους ως εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στερεί τους Ούγγρους ψηφοφόρους από τα δημοκρατικά τους δικαιώματα», δήλωσε στον πρόεδρο του Ε.Λ.Κ. Manfred Weber.

Ωστόσο, παρά την ασφυξία και την υπεροψία του, οι πηγές του Ε.Λ.Κ. ανέφεραν στο EURACTIV ότι ο Viktor Orban δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη ειδοποίηση για την πρόθεσή του να φύγει – έτσι προς το παρόν φαίνεται ότι το Fidesz θα συνεχίσει να συμμετέχει μέχρι να βρει μια καλύτερη επιλογή.