Κρατούμενη φυλακίστηκε σε κελί με ισοβίτη | Τη βίασε το ίδιο βράδυ

04/03/2021
από
Κρατούμενη

Μια κρατούμενη κινήθηκε νομικά εναντίον του Υπουργείου Σωφρονισμού του Μίτσιγκαν, αφού φέρεται να ρίχτηκε σε ένα κελί με έναν άνδρα, που εκτίει την ποινή του για βιασμό και φόνο, ο οποίος το πρώτο βράδυ τη βίασε.

Σε μια αγωγή που κατατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο των Η.Π.Α. την Τρίτη (2 Μαρτίου), σύμφωνα με το The Detroit News, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι αγνόησαν τις εκκλήσεις της κρατουμένης για βοήθεια, κατηγορώντας την ότι λέει ψέματα και κοροϊδεύοντας τους ισχυρισμούς της.

Η κρατούμενη, που προσέφυγε σε αγωγή, καθώς, όπως περιγράφει, αναγκάστηκε να μοιραστεί ένα κελί στο κέντρο σωφρονισμού G. Robert Cotton στο Τζάκσον, με έναν «γνωστό βιαστή και δολοφόνο που φυλακίστηκε ισόβια, επειδή σκότωσε μια γυναίκα κατά τη σεξουαλική επαφή».

Βιάστηκε μερικές ώρες αργότερα, ανέφερε η αγωγή.

Σύμφωνα με την έκθεση, το θύμα είχε ιατρική εντολή, που θα έπρεπε να της απαγορεύσει να στεγαστεί με άλλον cis κρατούμενο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι το αγνόησαν – όπως αγνόησαν και τις οδηγίες πολιτικής της ίδιας της εγκατάστασης για την προστασία των κρατουμένων – όταν φυλακίστηκε η κρατούμενη τον Ιανουάριο του 2020.

Το προσωπικό σωφρονισμού «ενήργησε με εσκεμμένη αδιαφορία, γνωρίζοντας, και απερίσκεπτα αγνοώντας τον υπερβολικό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια της ενάγουσας», ανέφερε η αγωγή.

Προσθέτει, ότι όταν διαμαρτυρήθηκε, που τοποθετήθηκε σε κελί με έναν βιαστή, ο οποίος είπε ότι ήταν εχθρικός απέναντί της, οι υπάλληλοι την απείλησαν ότι θα της κάνουν αναφορά για κακή συμπεριφορά, και ότι θα την τοποθετήσουν σε πειθαρχική απομόνωση. Ένας υπάλληλος γέλασε, αναφέρεται ακόμη την αγωγή.

Τόνισε, σε αρκετούς υπαλλήλους, ότι ο κρατούμενος «την απείλησε ότι θα τη βλάψει» και «ότι θα ήταν καλύτερα να πάει στην τρύπα», αναφερόμενη στην απομόνωση.

Λίγες ώρες αργότερα, βιάστηκε από τον άνδρα «με βίαιη διείσδυση», σύμφωνα με την αγωγή. «Εκείνο το βράδυ, η ενάγουσα ξύπνησε όταν ο συγκρατούμενός της της επιτέθηκε και την κακοποίησε σεξουαλικά».

Μόνο όταν ο δράστης αποκοιμήθηκε, το θύμα κατάφερε να ζητήσει βοήθεια και ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, βρήκε δύο αξιωματικούς της φυλακής να παρακολουθούν ταινίες σε έναν υπολογιστή, και έναν άλλον να κοιμάται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας αναπληρωτής φύλακας, την κατηγόρησε για ψέματα σχετικά με το περιστατικό.

Επιπλέον, παρόλο που υπήρχαν διαθέσιμα κελιά, οι υπάλληλοι εξακολουθούσαν να αρνούνται να τη μεταφέρουν σε προστατευόμενη κράτηση – οπότε επέστρεψε στο ίδιο κελί στο οποίο φέρεται να βιάστηκε.

Η δικηγόρος του θύματος, Nakisha Chaney, έκανε λόγο για επικό βαθμό αδιαφορίας προς τα τρανς κρατούμενα άτομα, και τη σεξουαλική επίθεση που αντιμετωπίζουν σε ένα ποινικό σύστημα, που τα βλέπει να αντιμετωπίζονται σαν «λεία».

«Το γεγονός είναι ότι, οι κρατούμενες/οι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση», εξήγησε η Chaney.

«Και δεν είναι αρκετό ότι ένας φρουρός, ή ένα μέλος του προσωπικού, μπορεί να γελάσει απλώς, με το αίτημα βοήθειας κάποιου ατόμου. Αυτές είναι οι ζωές των ανθρώπων για τις οποίες μιλάμε.

«Ο βιασμός στις φυλακές και η σεξουαλική επίθεση εξακολουθούν να αποτελούν πολύ διαδεδομένο μέρος της κουλτούρας των φυλακών.

«Και υπάρχουν συγκεκριμένοι πληθυσμοί που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο – τα νεαρά και τα τρανς άτομα. Είναι θηράματα.» 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!