Παρά το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές πολιτείες των Η.Π.Α. απαγορεύουν τη θεραπεία μεταστροφής κατά των τρανς, ένας από τους κορυφαίους ιατρικούς οργανισμούς στη χώρα αποφάσισε να αποκυρήξει και επίσημα τις εγκληματικές αυτές πρακτικές για τα τρανς άτομα.

Αυτό έγινε προχθες, καθώς η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) ενέκρινε το ψήφισμα του Φεβρουαρίου, με το οποίο αναγνωρίζει και επίσημα τις θεραπείες μεταστροφής ως “επικίνδυνες” για τα τρανς άτομα. Ο οργανισμός επίσης δηλώνει ότι «οι τρανς/non binary ταυτότητες αποτελούν υγιείς ταυτότητες φύλου» και ότι «η ασυμφωνία μεταξύ του βιολογικού φύλου και του κοινωνικού δεν είναι ούτε παθολογική ούτε διαταραχή ψυχικής υγείας».

«Αρκετά τρανς και non binary άτομα ζουν ικανοποιητικές ζωές και έχουν υγιείς σχέσεις», σημειώνει η APA, προσθέτοντας ότι οι θεραπείεις μεταστροφής συμβάλλουν στην προώθηση του «στίγματος και των διακρίσεων κατά της τρανς κοινότητας».

Σε δήλωση της, η πρόεδρος της APA, Jennifer F. Kelly, ανέφερε ότι «οι τρανς και non binary ταυτότητες φύλου είναι φυσιολογικές. Οι προσπάθειες να αναγκάσουν τους ανθρώπους να συμμορφωθούν με τις “παραδοσδιακές” ταυτότητες φύλου μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ψυχική τους υγεία των ατόμων».

Διάβασε επίσης

Εσύ πόσα γνωρίζεις για τις θεραπείες μεταστροφής στη χώρα μας;

Το ψήφισμα της APA σημειώνει, επίσης, ότι τα άτομα που υπέστησαν τέτοιες θεραπείες αντιμετωπίζουν «υπερβολικό άγχος, συναισθηματική δυσφορία, απώλεια σχέσεων και χαμηλή αυτοεκτίμηση».

Το ψήφισμα αναφέρεται στην έρευνα του 2020, η οποία καταλήγει πως τα τρανς θύματα αυτών των θεραπειών έχουν «περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν».

Η APA ενημέρωσε, επίσης, το ψήφισμά του 1997 ενάντια στις θεραπείες μεταστροφής με στόχο την «αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού», επισημαίνοντας μια πληθώρα μελετών που επιβεβαιώνουν τη φυσικότητα των queer ταυτοτήτων και απορρίπτουν μύθους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μεταστρογής.

Αν και η APA από καιρό προωθεί την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφης, οι ΛΟΑΤ+ ομάδες επαίνεσαν την ανακοίνωση της ως ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!